ЕСТЕСТВЕНИ СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ 1.4

Плочи от дървесни частици (ПДЧ), които от средата на ХХ в. са едни от най-често използваните конструктивни материали за производството на мебели. Изработват се чрез горещо пресоване на едри частици с дължина до 20 мм, примесени със свързващо вещество (лепило). ПДЧ са по-устойчиви от естествената дървесина, което се дължи на съдържащия се в състава на свързващото вещество формалдехид (силен канцероген).

В близкото минало ПДЧ са излъчвали свободен формалдехид в големи количества, изключително вредни за здравето на хората. Днес се произвеждат ПДЧ от т. нар. емисионен клас Е1, които се считат за безопасни. Плочите от клас Е2 отделят по-голямо количество свободен формалдехид и се използват само с допълнително повърхностно покритие. Най-опасни са ПДЧ от клас Е3, които са спрени от производство в много страни. В мебелното производство най-широко приложение намират ПДЧ, покрити с естествен фурнир или хартиени фолиа, пропити с меламинови смоли. От синтетичните материали за мебели препоръчителен е MDF (Medium Density Fiberboard), тъй като се произвежда от нискокачествена дървесина и е сравнително по-безвреден за човека и природата.

Мухълът и биотоксините постоянно се увеличават и не бива да ги подценяваме. Спорите им във въздуха (напр. на Candida albicans) атакуват имунната система, някои са и по-опасни. Важно е да използваме дишащи материали, да намалим излишната влага, да проветряваме. Проблемът е особено актуален, ако след довършителните работи в дома ни има огромно количество токсични изпарения.

Натуралните бои съдържат вода, растителни масла, млечен казеин, етерични масла, естествени минерали като глина и варовик. Те са напълно безвредни, не причиняват алергии, нямат неприятна миризма и са щадящи природата. Също така позволяват на порите на стената да продължават да филтрират въздуха.

Дървеният под и мебели могат да се покрият с масла на растителна основа – една здравословна, трайна и красива алтернатива на силните лакове. За предпочитане са настилки и мебели от истинско дърво, което не е обработвано с токсични лакове и пестициди против дървояд. За щастие вече има не са опасни за човека препарати за третиране на дърво.

Плочките, дървеното дюшеме и паркет се считат за безвредни.

Източници на информация и графичен материал:

The IBN Institut fuer Baubiologie (Building Biology) & Oekologie, Biohomeshop, Асоциация за строителство с естествени материали, ModeCell, Econest, Energy Assessment of a Straw Bale Building :Carol Atkinson, Inhabitat

Меню