Какво е микроцимент? Очаквания и възможности

Обновена: 11.01.2023 г.

Какво е микроцимент?

Микроцимент е материал, пасващ отлично на съвременния интериорен дизайн и не само. Това е тънкослойно, безфугово, декоративно покритие на циментова основа, подходящо за завършване на подове, стени, стълби и други повърхности във всички вътрешни помещения включително и мокри.

Известен е също като микробетон. Освен, че е практичен, изглежда добре както върху вътрешни, така и върху  външни повърхности.

Тъй като е тънък и лек, той може да пресъздаде визията на бетон на места които не са подходящи да бъде положен върху тях стандартен бетон. Това означава, че може да се създаде гладък, елегантен външен вид на бетон в разнообразна гама цветове на повече и нетрадиционни места.

Къде да използваме микроцимент?

В дома, офиса, магазина, обществени пространства, заведения и пр.. Има възможност и смисъл да сложите микроцимент на пода във всички помещения, на стените и /или пода в банята включително и душ пространството, на стълбите, върху мебели. Разбира се при желание може да се изпълни и на таван, както и на стени в стая, които няма да се обливат постоянно с вода. За там обаче има изобилие от други много подходящи и по-бюджетни материали, като варови декоративни мазилки и бои, предлагащи огромно изобилие от ефекти.

Като суровина, сухият микроцимент се комбинира с вода или смола, за да създаде изключително трайна и гъвкава повърхност. Микроцимент може да се сложи върху почти всяка основа, включително: съществуващи здрави плочки, хидроизолация, шпакловка, лепило за плочки, MDF, OSB плочи, камък, мозайка, вароциментова мазилка, гипскартон, саморазливна замазка, цимент, бетон, мрамор, плочки, варова мазилка и др., като се спази съответната технология за всяка от тях.

Предимства на микроцимента

Микроцимент може да бъде нанесен на почти всяка повърхност и основа, и от този момент нататък неговата якост се увеличава бързо. Създава съвременни пространства с елегантно излъчване. Гъвкав и приспособим както за хоризонтални, така и за вертикални повърхности. Има много висока адхезия, прави здрава и сигурна връзка върху разнообразни основи. Възможно е да се нанесе и върху съществуващи здрави плочки, без да е нужно те да се къртят, което позволява ускоряване на ремонта и отпадане на мръсните процеси.

Цветът, видът на финиша и ефектът могат да бъдат предварително избрани. Преимущество, което внася яснота при съчетаването с останалата част от интериора. Съществуват няколко техники на полагане на микроцимент, всяка от които предлага различна визия и краен ефект. Той може да бъде нанесен на гладко, може да бъде шлайфан за много характерен допълнителен ефект или да се направи в релефна структура. Може дори да бъде художествено изпълнен, така че да изглежда като истински мрамор.

Сравнява се изключително добре с други популярни покрития, като трислоен паркет и гранитогрес. Освен това не благоприятства развитието на плесен.

Хигиеничен, лесен за почистване и поддръжка материал в широка гамата от цветове.

Структурно съдържа редица добавки и смоли, които подобряват гъвкавостта му и това го прави траен и издръжлив материал.

Специфичните му качества и характеристики, позволяват дори да се декорират някои мебели с него, като помощни маси, рафтове, шкафове, ниши, поставки, плотове за мивка и пр.

Микроциментът не се нуждае от уплътняване, което премахва нуждата от тежки и скъпи машини за направата му. Той не се свива след полагането, а крайният резултат е без пукнатини или гънки.

Слоевете лак защитават микроцимента от вода и го правят подходящ за мокри помещения, душ пространства, бани и пр. Както всички други материали защитени с лак, след години той се износва и тогава бързо лаковото покритие може да се поднови.

Не на последно място, ако след време решите да ремонтирате, той позволява лесно да бъде реновиран или изцяло обновен, както и дава възможност за поставяне на друго, различно покритие.

Защо да използваме микроцимент?

Освен красивият си завършек, микроциментът е предпочитан избор и поради други причини. Той е много по-лек от бетона, което го прави изключително ефективен, при нужда от намаляване на общото тегло на пода.

Дебелината му е около 3-4 мм и въпреки това има невероятно висока якост и твърдост, което прави възможна употребата му дори в натоварена среда.

Необходима е много по-малко вода отколкото за направата на традиционният бетон и не е нужно изпомпване, което допълнително намалява нуждата от тежко и скъпо оборудване. Важен факт при работни зони с ограничен достъп и малки пространства.

Времето за направата му е бързо – около 7 дни при стандартна квадратура. Това го прави изключително подходящ и за бързо реновиране на подове в офиси и други пространства върху вече съществуващо подово покритие като плочки например.

Микроцимент цена – от какво зависи?

Цената се определя в зависимост от сложността и местоположението, избраният цвят и нужното количество защитно покритие (лак) – при стени минимум 2 слоя, на под минимум 3 слоя. Към момента при равна и гладка основа и квадратура кратна на 8, цената на материала ориентировъчно варира между 55 лв – 75 лв за 1 m2.

Кои са най-добрите практики за прилагане на микроцимент?

От първостепенна важност е да се спази изцяло технологията и системата за полагане на микроцимент, като се изпълнят препоръките към съответните основи. Ако не се спазват предписанията и се пропускат стъпки, крайният резултат вероятно няма да достигне нужното ниво на издръжливост, здравина и водоустойчивост.

Ето четирите критични стъпки, които ние от Брезза ди колори следваме, за да осигурим перфектния завършек:

Повърхностите трябва да са здрави, чисти, добре подготвени и сухи (максимум до 5% съдържание на влага).

За да подготвим повърхността, първо нанасяме подходящ грунд, последван от два слоя медиум микроцимент, в които се вгражда фина мрежа и служи като основа за финиша.

След това нанасяме два слоя фин микроцимент. Това е продуктът, съчетаващ желаната текстура и цвят, което придава на повърхността окончателния му вид.

И накрая, за защита, се нанася на един или два слоя импрегнатор, последван от два или три слоя полиуретанов лак.

Разлики между микроцимент и полиран бетон

Микроциментът и полираният бетон могат са подобни на вид, но са различни по своя състав и конструкция. Критичната разлика е в теглото. Полираният бетон е много по-дебел и тежък от микроцимента, което означава, че се нуждае от много по-твърда основа и отнема повече време поради високата необходимост от съхнене.

Тъй като е по-дебел, полираният бетон не може да се полага със същата гъвкавост като микроцимента. Казано иначе, микроциментът често може се приложи на места, където полираният бетон не може. С него могат да се обработват много по-фини детайли.

 Какво да се има предвид

Както всички цименти и микроциментът отнема 28 дни, за да достигне пълната си твърдост и устойчивост на удар. Съветваме всички наши клиенти да бъдат особено внимателни и да не изпускат или влачат тежки предмети по повърхността през първият месец след полагането.

Ако микроциментът е събудил интереса Ви и харесвате визията му, то реални мостри в различни структури и цветове можете да видите на живо в шоурума на Брезза ди колори ООД, гр. София бул. Черни връх 189Г, а въпроси може да отправяте на office@brezzadicolori.com или на 0879/825850

Предишна публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 1 – 2 февруари 2023
Следваща публикация
Вар или латекс – какво да изберем за здравословен и уютен дом?

20 коментара. Leave new

 • Петър Кръстев
  май 6, 2021 3:21 pm

  От къде мога да закупя микро цимент и аз да го изработя?

  Отговор
  • Камен Петров
   май 14, 2021 9:58 am

   Здравейте. Може да си закупите материала от нас Брезза Ди Колори ООД.
   Намираме се в София, ноизпращаме поръчки за цялата страна.
   В сайта ни има контакт на , който може да се обадите и да зададете вашите въпроси.
   Хубав ден!

   Отговор
 • Ради Дончев
  май 14, 2021 1:18 am

  От къде мога да закупя микро цимент и аз да го изработя?

  Отговор
  • Камен Петров
   май 14, 2021 9:58 am

   Здравейте. Може да си закупите материала от нас Брезза Ди Колори ООД.
   Намираме се в София, ноизпращаме поръчки за цялата страна.
   В сайта ни има контакт на , който може да се обадите и да зададете вашите въпроси.
   Хубав ден!

   Отговор
 • Боян Михайлов
  май 14, 2021 8:49 am

  Здравейте. Може ли да се положи върху съществуваща, вече започнала да се руши бетонна настилка на парко място?

  Отговор
  • Камен Петров
   май 14, 2021 10:01 am

   Здравейте. Нямаме опит за вашия случай. Предимно го използваме в интериора(бани,стени,подове, елементи и др.)
   За повече информация моля обадете ни се посочения в сайта телефон.
   Хубав ден.

   Отговор
 • Надя Иванова
  май 18, 2021 11:26 pm

  Може ли да се положи на външна тераса,която е покрита със смола?

  Отговор
 • Стойчо Василев
  май 27, 2021 1:31 pm

  Като шпакловка ли се нанася и може ли на таван…

  Отговор
 • Мария Иванова
  май 29, 2021 12:00 pm

  За 20 кв. М какво количество е необходимо и цена с всичките допълнителни материали до завършен вид
  20 кв.м

  Отговор
 • darina__popova@abv.bg
  юни 4, 2021 5:55 pm

  Може ли да се направи мивка от него?

  Отговор
 • Здравейте, интересувам се от микроцимент поставен на стени от гипсофазер в баня, вкл. и зоната около душа.. Стените са 24 кв.м. Цвят светло сив. Какви количества ще са ми необходими ккато и цената?

  Отговор
  • Ще са нужни 3 комплекта с ориентировъчна цена в момента около 1170 лв. За повече информация, моля свържете се с нас по телефона.

   Отговор
 • Ивайло Спасов
  февруари 12, 2023 5:28 pm

  Добър ден.
  Възможно ли е нанасянето на микроцимент върху подово отопление без фуга и каква е разходната норма за полагане върху подово.
  Благодаря.

  Отговор
 • Здравейте,курсове за работа с микро цимент правите ли.

  Отговор
 • Вяра Виденова
  юли 21, 2023 1:11 pm

  Здравейте, искам да Ви попитам след нанасяне на цимента допълнителни шлайфане на повърхносттите необходимо ли е? Може ли да се полага “от домашен майстор” или трябва човек с опит

  Отговор
 • Здравейте, интересува ме при полагане върху подови плочки в баня и полагане на лаковото покритие, ще бъде ли хлъзгаво? Видях на сайта ви, че предлагате лак мат, но дали няма да е хлъзгаво като стъкло?

  Отговор
 • Здравейте,
  Може ли да се положи върху депрон при вътрешна топлоизолация

  Отговор
 • Имате ли представител или магазин за информация в Монтана . Търся грамотен майстор за да не хвърлям пари на вятъра !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню