Какво е микроцимент? | Разлика между микроцимент и микробетон

Какво е микроцимент?

Микроцимент е материал, придаващ съвременен вид на дома. Това е декоративно покритие на циментова основа, което може да се нанася тънко върху подове, стени, стълби, бани и други повърхности.

Известен е също като микробетон. Освен, че е практичен, изглежда добре както върху вътрешни, така и върху  външни повърхности.

Тъй като е тънък и лек, той може да пресъздаде визията на бетон върху повърхности, които обикновено не биха били достатъчно здрави, за да бъде положен върху тях стандартен бетон. Това означава, че може да се създаде гладък, елегантен външен вид на бетон в разнообразна гама цветове на повече и нетрадиционни места.

Като суровина, сухият микроцимент се комбинира с вода или смола, за да създаде изключително трайна и гъвкава повърхност. Благодарение на забележителните си свойства на свързване, той може да се прилага върху почти всяка подповърхност (или „подложка“), включително съществуващ бетон, плочки и композитен дървен материал, MDF, OSB плочи.

Едно от най-ценните качества на микроцимента е , че създава безфугови пространства, което прави повърхностите много красиви и лесни за поддръжка.

Предлага се в широка гама от цветове. Хигиеничен е, лесен за почистване и се сравнява изключително добре с други финишни покрития, като трислоен паркет и гранитигрес. Освен това не благоприятства развитието на плесен.

В зависимост от обработката си, микроциментът има и противоплъзгащи свойства – което създава безопасна повърхност и го прави идеално решение за семейства, възрастни хора и дори натоварен среда.

Специфичните му качества и характеристики, позволяват да се ползва и за покриване на предмети в дома, като маси, мебели и други.

Предимства на микроцимента

Микроцимент може да бъде нанесен на почти всяка повърхност и неговата якост се увеличава бързо от момента на прилагането му. Подходящите повърхности за основата могат да включват циментова замазка, саморазливна замазка, мрамор, плочки, гипсокартон, мазилка и др. Тази гъвкавост и приспособимост важи както за хоризонтални, така и за вертикални повърхности във вътрешна или външна среда.

Материала е с много висока адхезия,  прави здрава и сигурна връзка върху много повърхности. Възможно е да се нанесе и директно върху съществуващи плочки, което позволява ускоряване на ремонтите и отпадане на мръсни процеси.

Цвета и вида на финиша могат да бъдат предварително избрани, преимущество, което внася яснота как ще се съчетае с останалата част от конкретната среда.

Структурно съдържа редица добавки и смоли, които подобряват гъвкавостта му, така че да не се напука. Това го прави траен и издръжлив материал. Притежава изключително ниска пропускливост, поради което може да се използва и в кухни, бани, и на открито.

Не се нуждае от  уплътняване, което премахва нуждата от тежки и скъпи машини за направата му. Той няма да се свие след полагането, което означава, че крайният резултат е без пукнатини или гънки.

И не на последно място, ако в следващите години решите да ремонтирате, микроцимента позволява лесно поставяне на нова повърхност върху него.

Защо да използваме микроцимент?

Освен красивия си завършек, микроцимента се използва по ред други причини. Той е много по-лек от бетона, което го прави изключително ефективен избор, при нужда от намаляване на общото тегло на пода.

Полага се само на 3-4 мм и въпреки това има невероятно висока якост и твърдост, което прави възможно прилагането му дори в натоварена среда.

Изисква средно ниво на професионални умения на майстори в сферата на строителството.

Необходима е много по-малко вода отколкото традиционния бетон, не е нужно изпомпване което допълнително намалява необходимостта от тежко и скъпо оборудване. Важен факт при работни зони с ограничен достъп и ограничени пространства.

Къде да използваме микроцимент?

Микроцимента е невероятно гъвкав. Използва се за създаване на безшевни подове в целия дом, той е водоустойчив, което означава, че може да се ползва в кухнята за елементи, подложени на пръски като рафтове, плотове и др., създавайки красив външен вид и непропускливост. Идеален е за бани и мокри помещения.

Микроцимент цена – от какво зависи?

Цената се определя  в зависимост от сложността и местоположението, както и избрания цвят и финишно защитно покритие. При равна и гладка основа, цената варира от 30 лв за стени до 60 лв за под. Цените са ориентировъчни!

Кои са най-добрите практики за прилагане на микроцимент?

Много е важно микроциментът да се прилага по правилния начин. Ако не се спазват и се пропускат стъпки, крайният резултат няма да достигне нужното ниво на издръжливост, здравина и водоустойчивост.

Ето четирите критични стъпки, които ние от Брезза ди колори следваме, за да осигурим перфектния завършек:

Повърхностите трябва да са здрави, чисти, добре подготвени и сухи (максимум до 5% съдържание на влага).

За да подготвим повърхността, първо нанасяме подходящ грунд, последван от два слоя медиум микроцимент, в които се вгражда фина мрежа и служи като основа за финиша.

След това нанасяме два слоя фин микроцимент. Това е продуктът, съчетаващ желаната текстура и цвят, което придава на повърхността окончателния му вид.

И накрая, за защита, се нанася на един или два слоя импрегнатор, последван от два или три слоя полиуретанов лак.

 

Разлики между микроцимент и полиран бетон

Микроциментът и полираният бетон могат да създадат подобни на вид завършени повърхности, но са различни по своя състав и конструкция.

Критичната разлика е в теглото. Полираният бетон е много по-дебел и тежък от микроцимента, което означава, че се нуждае от много по-твърда основа и отнема повече време поради високата необходимост от съхнене.

Тъй като е по-дебел, полираният бетон не може да се полага със същата гъвкавост като микроцимента. Казано иначе, микроциментът често може се приложи на места, където полираният бетон не може.

 Какво да се има предвид

Както всички цименти, микроциментът отнема 28 дни, за да достигне пълната си твърдост и устойчивост на удар. Съветваме всички наши клиенти да бъдат особено внимателни и да не изпускат или влачат предмети по повърхността през първия месец след полагането.

 

БРЕЗЗА ДИ КОЛОРИ ООД

бул. Черни връх 189Г, София
office@brezzadicolori.com
0879 82 58 50

Предишна публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 26 – 27 май 2021
Следваща публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 29 – 30 септември 2021

14 коментара. Leave new

 • Петър Кръстев
  май 6, 2021 3:21 pm

  От къде мога да закупя микро цимент и аз да го изработя?

  Отговор
  • Камен Петров
   май 14, 2021 9:58 am

   Здравейте. Може да си закупите материала от нас Брезза Ди Колори ООД.
   Намираме се в София, ноизпращаме поръчки за цялата страна.
   В сайта ни има контакт на , който може да се обадите и да зададете вашите въпроси.
   Хубав ден!

   Отговор
 • Ради Дончев
  май 14, 2021 1:18 am

  От къде мога да закупя микро цимент и аз да го изработя?

  Отговор
  • Камен Петров
   май 14, 2021 9:58 am

   Здравейте. Може да си закупите материала от нас Брезза Ди Колори ООД.
   Намираме се в София, ноизпращаме поръчки за цялата страна.
   В сайта ни има контакт на , който може да се обадите и да зададете вашите въпроси.
   Хубав ден!

   Отговор
 • Боян Михайлов
  май 14, 2021 8:49 am

  Здравейте. Може ли да се положи върху съществуваща, вече започнала да се руши бетонна настилка на парко място?

  Отговор
  • Камен Петров
   май 14, 2021 10:01 am

   Здравейте. Нямаме опит за вашия случай. Предимно го използваме в интериора(бани,стени,подове, елементи и др.)
   За повече информация моля обадете ни се посочения в сайта телефон.
   Хубав ден.

   Отговор
 • Надя Иванова
  май 18, 2021 11:26 pm

  Може ли да се положи на външна тераса,която е покрита със смола?

  Отговор
 • Стойчо Василев
  май 27, 2021 1:31 pm

  Като шпакловка ли се нанася и може ли на таван…

  Отговор
 • Мария Иванова
  май 29, 2021 12:00 pm

  За 20 кв. М какво количество е необходимо и цена с всичките допълнителни материали до завършен вид
  20 кв.м

  Отговор
 • darina__popova@abv.bg
  юни 4, 2021 5:55 pm

  Може ли да се направи мивка от него?

  Отговор
 • Здравейте, интересувам се от микроцимент поставен на стени от гипсофазер в баня, вкл. и зоната около душа.. Стените са 24 кв.м. Цвят светло сив. Какви количества ще са ми необходими ккато и цената?

  Отговор
  • Ще са нужни 3 комплекта с ориентировъчна цена в момента около 1170 лв. За повече информация, моля свържете се с нас по телефона.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню