Техника на нанасяне на варовите мазилки

Варовата мазилка се използва от векове за осигуряване на трайно и атрактивно покритие за стени и тавани. На пръв поглед, процесът на направата й може да изглежда обезсърчителен, но всъщност е доста лесен и бърз. Нужни са само правилните инструменти и техники на нанасяне. В тази статия ще предоставим ръководство и разяснения стъпка по стъпка за това как да използвате варова мазилка.

Най-общо стъпките при готова за работа основа са:

 1. Защитете съседните повърхности на тази която ще обработвате
 2. Подгответе инструментите и материала
 3. Нанесете първи слой
 4. Нанесете втори слой
 5. Почистете и се радвайте на новата мазилка

Процесът е кратък. Отнема около 1-2 дни при стандартни квадратури общо от около 30-40 м2 сбор от малки стени до 10 м2, които могат да се обработват самостоятелно от сам майстор. По-големи площи се обработват от група майстори за това време.

Стъпка 1: Подгответе повърхността

Първата стъпка е подготовката на повърхността върху която ще се прави варовата мазилка. Основата трябва да бъде еднородна, здрава и обезпрашена. Това включва почистване от всяккави остатъци от свободен материал и обезпрашаване. Уязвимите места, като цокли, детайли около прозорците, вратите и други, е необходимо да са добре защитени с хартиено тиксо и найлон.

За да стане добра адхезия между два разнородни материала (вар и нещо друго) е необходимо да се нанесе Кварцов грунд на всички основи от типа: гипс, латекс, декоративна боя, гипс-картон и пр. Грундът се нанася с валяк или четка и се оставя да изсъхне напълно (3-5 часа). При основа от гипс-картон има 2 варианта за работа.

 1. Фугите на гипс-картона да се обработят предварително с мрежа и след това цялата повърхност да се шпаклова с материал от системата на гипс-картона, след което се нанася кварцов грунд и след него варовата мазилка.
 2. Другият вариант е фугите да се обработят с мрежа, да се нанесе кварцов грунд и да се шпаклова цялата повърхност с минимум 2 слоя бяла варова шпакловка. След това да се завърши с варовата мазилка или варова боя в цвят.

Колко слоя варова шпакловка ще са необходими, зависи от това какъв декоративен ефект сте избрали и с коя точно варова мазилка/боя се постига той. Има много видове варови декоративни мазилки, с които се правят различни декоративни ефекти и са подходящи за различни помещения и случаи. За всяка от тях е подходяща различна по гладкост основа, според това дали е по-едра и по-фина като материал самата мазилка. Колкото по-фина е една мазилка, толкова по-гладка трябва да е и основата за нея. Затова, за някои варови мазилки, като Травертино например, която е по-едра ще са достатъчни 1-2 слоя едра варова шпакловка, а за други, като венецианска мазилка, която е много фина ще са нужни минимум 2 слоя фина варова шпакловка върху гипс картона. Възможни са и комбинации като слой едра и слой фина шпакловка преди съответната варова мазилка.

Не е необходимо да се нанася грунд, когато основата (хастара) е вароциментова или изцяло варова. В този случай при желание или нужда (при по-топло време) за по-добра свръзка между материалите можете да омокрите основата с чиста вода, с помощта на пулверизатор. Това спомага за доброто прилепване на варовата шпакловка или варовата мазилка към хастара и предпазва от прекалено бързо изсъхване.

Безспорно, идеалните основи за варова декоративна мазилка и без нужда от грунд са: варова шпакловка, варо-циментова или варова мазилка (хастар), а с помощта на подходящ грунд, може да се нанесе и върху всички други здрави повърхности. Ако ще се нанася върху повърхности, които са защитени с вакса или са гланцови е нужно преди това да бъдат обработени с шкурка и обезпрашени в последствие.

Да разгледаме конкретна ситуация: Имаме стара варова венецианска мазилка, защитена с вакса (гланцов финиш заедно с вакса), върху която искаме да положим нова варова декоративна мазилка или варова боя. Повърхността трябва да се зашкури, за да се свали ваксата, след това да се обезпраши, да се нанесе кварцов грунд и след това новата варова декоративна мазилка. Когато имаме защитно покритие с вакса, освен зашкурването винаги се ползва и грунд за по-добра адхезия. Ако съществуващата венецианска мазилка е без вакса е нужно само да се зашкури, обезпраши и нанесе новата варова мазилка. Тук не е нужен грунд тъй като всички продукти са на варова основа.

Стъпка 2: Подгответе инструментите и осигурете подходящи условия за работа

Осветеност: Ако обекта е нов, разбираемо осветлението не е такова каквото ще бъде при завършен ремонт. Необходимо е да осветите добре повърхността която ще обработвате. Преносимо осветление се поставя най-често в края на стената (обикновено от страната на постоянните източници на светлина – прозорци). При нужда, го местете периодично, за да се избегнете бързото изсъхване на мазилката на едно място от топлината на лампата и за да имате по-добра видимост.

*Имайте предвид, че осветеността на помещението има ключова роля и оказва силно влияние върху възприятието на цветовете. Има значение броят на осветителните тела, интензитета на осветеност, дали светлината е неутрална, студена или топла. Също, колко естествена светлина има, големината на прозорците и с какво изложение е помещението. Най-добрият вариант за избор на цвят е чрез преносима мостра-пано (70 х 50 см) на конкретната мазилка и ефект, която да се постави на място за да се придобие възможно най-реалистична представа.

Минималната температура на обработваемата повърхност при която може да се нанася варова декоративна мазилка е 5-6°C. А работната среда не трябва да е прекалено влажна или гореща, за да избегнете затруднения при нанасянето.

Инструменти: Наличието на точният и качествен инструмент е съществено за направата на красива мазилка с лекота. Стандартно необходимите инструменти са:

Скосена иноксова маламашка със заоблени ръбове, иноксова шпакла със заоблени ръбове, гъба, ако ще има структура, ще е нужен и съответният инструмент с който се изработва тази която искате да постигнете (тревичка, гребен, шаблон, компакт диск, и много други), ел. бъркалка за разбъркване и подготовка на материала. Евентуално полираща машина с шкурка или кече.

Ако маламашката ви е чисто нова, имайте предвид, че тя не е с готов „работен ръб“ и ще трябва вие да го подготвите. Това се прави с помощта на шкурки (320, 600, 800, 1000). Поставете парче от най-едрата шкурка на стената и като държите маламашката под ъгъл от 300  я движете в една посока и започнете да „точите“ ръба. Направете същото последователно и с останалите шкурки, като завършите с най-фината. Ръба става доста остър, затова внимавате при работа с инструмента да не се порежете!

Стъпка 3: Разбъркайте добре

Следващата стъпка е подготовка на материала чрез разбъркване. Независимо с какъв материал ще работите, правило  е да го  разбъркате преди да го ползвате. Всичките варови мазилки, които  предлагаме (с изключение на Таделакт и Микроцимент) са пастообразни и готови за нанасяне. Ако на повърхността върху материала в баката има излишна вода я отстранете. Разбъркайте за около 30 секунди с помощта на електрическа бъркалка, докато материала се хомогенизира. Помнете да не прекалявате с разбъркването, защото, варта има свойството да губи вискозитета си и материалът може да стане прекалено течен и неудобен за работа. Ако все пак това се случи, оставете го да почива 6 до 8 часа, преди да го използвате. През това време той ще възвърне гъстотата си.

След като го хомогенизирате, е време да го нанесете върху повърхността. Материалът не се втвърдява и можете да го използвате дълго време и сега, и след това. Ако сте използвали само част от него и сте го оставили да стои с месеци или години в добре затворена бака без да замръзва и без да е на пряка слънчева светлина, за да го използвате отново е нужно само да го разбъркате добре и да добавите малко вода при нужда. Ако ви остане варов материал, за да го запазите удобен за последваща употреба, помнете преди да затворите баката, да почистите хубаво вътрешните й страни включително и капака от полепнал материал за да няма остатъци, които при следващото отваряне да се превърнат в твърди парченца, да попаднат в мазилката и да попречат на насянето.

Повечето варови мазилки се изпълняват на 2 слоя, но има и такива, които могат да се направят на 1 или на 3 слоя. Техниката на нанасяне и нужният брой слоеве мазилка се определят от желаният краен декоративен ефект. Тук има множество възможности. С един и същи материал като Травертин например, могат да се постигнат над 50 декоративни ефекта. Елате, разгледайте мостри, харесайте и изберете ефект в нашият шоу рум. Веднага ще Ви кажем и ако е нужно ще Ви покажем точната техника на работа за постигането му.

 Стъпка 4: Нанесете варовата мазилка. Възможностите са много, но тук ще разгледаме стандартно изпълнение на варова мазилка в 2 слоя:

Нанасяне на първи слой:

С маламашката, разнесете равномерно 1 слой от варовата мазилка върху повърхността, стандартно като шпакловка. Започнете отдолу нагоре. Важно е варовата мазилка да се нанася на тънък слой (по зърното на самата мазилка), за да се предотврати напукване и да се осигури гладко покритие. Загладете повърхността с маламашката, като внимавате да премахнете всички въздушни джобове или неравности ако има такива. Първият слой варова мазилка, независимо каква е тя, не е нужно да се натиска много, а само да се приглади с маламашката държейки я под подходящ ъгъл, така че да не останат неравности. Ако случайно видите, че слоят пресъхва някъде и няма да можете да го обработите добре, то омокрете участъка с чиста вода, с помощта на пулверизатор. Това ще си отворите времето за работа. Повърхността на правилно нанесеният слой варова мазилка е достатъчно гладка и равна и няма нужда да се шкури. Ако някъде случайно сте пропуснали участък с неравности (мустаци) които не ви харесват, можете да ги загладите частично със шкурка, като не забравяте да обезпрашите след това за да може да нанесете спокойно вторият – завършващ слой мазилка.  Отново подчертаваме, че ако сте приложили правилната техника на работа, такива участъци няма да има.

Стъпка 5: Оставете варовата мазилка да изсъхне

Оставете първият слой да изсъхне поне 24 часа преди нанасяне на вторият. Времето за съхнене ще зависи от дебелината на мазилката и влажността на околната среда. В тази статия разглеждаме стандартно изпълнение, тъй като има вариант, при който не трябва да чакате напълното изсъхване на първият слой за да нанесете следващ.

Стъпка 6: Нанесете втори слой

Нанесете втори слой от варовата мазилка. Най-общо казано това е и завършващият слой в който се постига и декоративният ефект. Има разнообразни техники при нанасянето на този слой, всяка от които води до различен декоративен ефект.

Три от най-често ползваните са:

 1. Когато искате да имате изцяло гладка повърхност с матов завършек и нюанси на основният цвят: за целта нанесете втори слой от варовата мазилка върху цялата повърхност с къси движения, затварящи към вече нанесен мокър материал. Пригладете леко с маламашката като я държите под ъгъл докато материалът е все още по-влажен. Така ще постигнете по-скоро матов финиш с характерните за варта светлосенки и нюанси на основният цвят, които се получават от само себе си вследствие движенията на маламашката. Има значение как я движите и какви точно движения (маски) правите с нея.
 2. Когато искате да имате изцяло гладка повърхност с леко гланциран завършек: за този ефект нанесете втори слой от варовата мазилка върху цялата повърхност с къси движения, затварящи към вече нанесен мокър материал и когато материала започне леко да придърпва (погледнат под ъгъл, започва да матира леко на места – средно около 20 мин. след нанасянето му), започнете да приглаждате  повърхността с маламашката като я държите под ъгъл и оказвате натиск (зацикляте). Така ще постигнете леко гланциран финиш, отново с характерните за варта светлосенки и нюанси на основният цвят, които се получават от само себе си вследствие движенията на маламашката.
 3.  Ефект с релеф и/или структура – Нанесете вторият слой варова мазилка и докато е още мокър направете желаната структура/релеф/ефект с подходящ инструмент (*тревичка, шпакла, маламашка). За матов финиш – пригладете леко повърхността докато е по-влажен материала (при нужда омокрете отново с пулверизатор). Ако искате по-скоро гланц, пригладете (зациклете) като оказвате натиск, когато материала започва леко да придърпва (погледнат под ъгъл, започва да матира леко на места – средно около 20 мин. след нанасянето му).

*Инструментите, които се ползват за направата на структура са най-различни.  Свържете се с нас за да дадем насоки кой инструмент и по какъв начин да използвате за да направите това, което искате.

*Имайте предвид, че колкото е по-тъмен цвета, толкова по-изразени са светлосенките в него и колкото е по-светъл, толкова по-малко се виждат. Ако използвате варова мазилка в естественият й млечно бял цвят, тя пак ще има светлосенки/нюанси, но те ще се виждат само под определен ъгъл и на определена светлина.  Ако гледате фронтално стената, няма да ги забелязвате, докато при тъмните цветове и фронтално ще ги виждате. Това е красотата на варовата мазилка и нейна основна характеристика. Варовата мазилка или боя не може да изглежда еднородно както латекс.  Тя винаги е в нюанси на основният цвят.

Стъпка 7: Нанесете защита

Всички варови мазилки могат да се почистват с влажно, но пожелание могат и допълнително да бъдат защитени с Натурална пчелна вакса (Bee’s wax). Тази вакса ще запази „дишането“ на мазилката и същевременно ще направи повърхността й още по-лесна за почистване и малко по-защитена. Подходяща е да се ползва при натоварени помещения, като коридори и стълбища. Натуралната пчелна вакса е течна и се нанася много лесно с гъба в един слой (при желание може и в повече) върху напълно изсъхнала мазилка. Ако има видими следи от останала вакса по повърхността, то ги забършете/отнемете с памучна кърпа. Ваксата е прозрачна. Тя не променя цвета и не придава гланц на мазилката. Ако сте изработили мазилка с гланцова повърхност, то ваксата ще подчертае гланца, но ако мазилката е с матова повърхност, то ваксата няма да я промени, а само ще я защити и повърхността ще остане матова.

*Съществуват и други видове защита за варови мазилки, които се нанасят в най-малко един слой и се ползват за различни цели.

 

Стъпка 8: Наслаждавайте се на мазилката

 

Кратки съвети за използване на варова мазилка:

 • Варта е натурален продукт, но ако попадне в окото или се задържи върху кожата може да предизвика изгаряне; По време на работа е добре да носите предпазни средства, като ръкавици и очила. А когато смесвате суха мазилка с вода и маска за прах;
 • Използвайте правилните инструменти и правилната техника на нанасяне;
 • Използвайте пулверизатор, за да намокряте повърхностите при нужда, за да осигурите добра адхезия или за да си отворите времето за работа;
 • Нанесете варовата мазилка на тънки слоеве (по зърното на мазилката), за да предотвратите напукване и да осигурите гладко покритие;
 • Оставете всеки слой варова мазилка да изсъхне напълно, преди да нанесете следващия слой.

 

Ако желаете, екипът на „Брезза ди Колори” може да окаже съдействие чрез консултация или да ви насочи към проверени и доверени майстори за изпълнението на вашият проект.

 

Предишна публикация
Курс за работа с венецианска мазилка: 18 май 2023
Следваща публикация
Модерна индустриална визия: Варова мазилка, имитираща кофражен бетон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню