Съвременен дом с вар и глина. Варови и глинени мазилки в спалнята и дневната на реализиран проект

В последните години в България нараства интереса към използването на варовите мазилки и други естествени материали за интериор и екстериор, при строителството на еднофамилни жилищни сгради, малки хотелски комплекси, къщи за гости и др. Тези натурални материали са особено ценени от хора, които търсят здравословен начин на живот, а изпълнението на интериорни решения с продукти от вар, глина, дърво, дава възможност значително да се повиши качеството на средата на обитаване, дори и в градски условия. Естествените материали внасят особеното очарование и усещане за близост до природата – връзка с хилядолетна строителна традиция. Още повече, варта и глината благоприятстват качеството на въздуха и комфорта на обитаване в помещенията и доказано имат положителен ефект върху нашето физиологичното здраве.

 

ПОЛУЧЕТЕ ПРАВОТО НА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ

Пред възложители, проектанти и строители изниква основателният въпрос как множеството, безспорни положителни качества на самите материали да бъдат съчетани с наложените от съвремието ни изисквания за енергийна ефективност на сградите, бързина и приемлива цена на изпълнението.

Представяме ви няколко решения за малък апартамент в центъра на София, при който с минимални намеси и усилия за инвеститора, внесохме идеята за подобряване на средата и създаване на уют, близост с нещо забравено и близко до корените ни, но и със съвременно усещане за комфорт.

Заложихме на решенията за глинени и варови мазилки в спалнята и дневната, с което повишаваме комфорта и качеството на въздуха в помещенията. Глинената мазилка има свойството да абсорбира влагата в помещението, след което да я отдава обратно, когато въздухът е вече по-сух. Така се поддържа една оптимална за човешкото здраве влажност. А варта от своя страна има силно антисептични свойства, здравина и висока паропропускливост, лесна за поддържане е и позволява многобройни комбинации, цветове и нюанси.

Разкриването и запазването на автентични акценти ( тухлена зидария разкрита, почистена и фугирана), подчертаване духа на мястото с характерни елементи от един отминал строй (социалистическия), чрез съхраняване на съществуващите настилки, врати (отново от естествени материали), са другите интериорни решения в създаването на топъл, интригуващ, комфортен апартамент. В този осъвременен дом, присъствието на творби на едно от големите имена в българската живопис, Владимир Димитров – Майстора, подкрепено с топлината на натуралните мазилки от вар и глина, прави интересна комбинацията с модерни решения за осветителни тела, меки мебели и завеси.

Автор: арх. Ива Делова
Проект : арх.Лина Йотова, арх.Ива Делова : Хоумнест, www.homenest.eu
Варови и глинени мазилки: Breza di colori www.brezzadicolori.com

Предишна публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 6 – 7 ноември 2019
Следваща публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 4 – 5 декември 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню