РАСТЕНИЯТА В ДОМА И ЗАЩО ДА ГИ ИМА?!

В динамичния градски живот много често времето ни преминава предимно в затворени пространства. Без да искаме това оказва влияние върху нашия организъм и състояние и води до нежелани странични ефекти. Ежедневното продължително излагане на мръсен въздух води до зачестяване на вирусните инфекции, хронична умора, главоболие, раздразнителност, затруднено дишане, алергични реакции или симптоми на така наречения „sick building syndrome”. В помещенията с мръсен и застоял въздух се създават условия за размножаване на микроорганизми, невидими за човешкото око, които обаче ни вредят. Представете си само в каква среда живеем и работим всеки ден!

Основен начин, чрез който може да се повлияем и да се справим с този проблем, е използването на интериорни растения у дома. Представяме Ви нашите основни пет причини защо да си имаме поне едно „зелено съкровище“ на работното място:

Пречистват въздуха от вредни вещества

Един от прекрасните варианти, чрез който можем да пречистим въздуха от вредни вещества, са растенията. Особено подходящи са за пространства без отварящи се прозорци. Според последни проучвания, въздухът в затворените градски пространства може да бъде от 2 до 5 пъти по-замърсен от този навън. Някои растения са способни да пречистят въздуха от токсични агенти като бензен, формалдехид, ксилен, трихлороетилен и други, съдържащи се в битовата химия, мебели, бои, техника и други, проучване на НАСА.

Поглъщат електромагнитна енергия

Телевизори, компютри, микровълнови печки, рутери, мобилни телефони, всички нови технологии напълно са превзели ежедневието и дома ни. В днешните офиси на големите компании дори е често явление служителите да работят на повече от един монитор за дълъг часови диапазон и с малко почивки. Растенията абсорбират вредната електромагнитна енергия и ни предпазват от „облъчващите“ ни електроуреди. Те са един прекрасен начин да неутрализираме вредните излъчвания от тях.

Подобряват и увеличават влажността на въздуха

При съвременните системи за отопление в дома ни и офис средата, влажността е с ниски нива. Това качество на растенията е изключително важно за хора, които страдат от сухота в гърлото, астматични и респираторни проблеми, проблеми с очите или суха кожа. Растенията успяват да подобрят микроклимата в затворените пространства като отделят влага чрез листата си и подобряват функциите на мозъчната дейност, фокусирането и действат енергизиращо на организма ни.


Научете повече за варовите мазилки на Brezza Di Colori

Създават уют

Все по – често търсения елемент в дизайна на интериора е наличието на растения. Всеки би се съгласил, че чрез растения в дадено помещение се създава чувство на уют. Те са едно от нещата, които не са просто декор в дома ни, а и зареждат с енергия. Съвременният интериор е максимално персонализиран и акцентира върху хората – функционално, визуално – как работим, къде работим, какво стимулира работния ни процес, как си почиваме в офиса, в дома. Интериорът днес е съвкупност от всички тези особености, за да създаде баланс в живота и работата ни. Дали тенденцията „работа от вкъщи“ няма да се превърне в „офис като вкъщи“

Увеличават продуктивността

Растенията намаляват нивата на стрес и повишават продуктивността ни. Когато нивото на кислород в дадено помещение се повиши, чувството на тревожност при човек намалява. Както ни влияе и чувството, когато сме сред природата, в планината. Стресът и тревожността са свързани с високото ниво на токсини в повечето пространства. И така по този начин растенията могат да допринесат и да бъдат нашето ‚избавление‘ и да подобрят психо-физичното ни състояние. Много интересен факт, се показа от изследвания, че в почвата на саксийните растения се съдържат микроорганизмни (M.vaccae), които способстват повишаването на хормона на щастието.

Предишна публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 27 – 28 май 2020
Следваща публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 23 – 24 юни 2020

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню