Tadelakt е водоустойчива Мароканска мазилка на варова основа, от семейство Stucco.

Произлиза от Региона Маракеш. По традиция използвана в хамамите (парни бани), риадите (традиционна къща с вътрешен двор) и дворците в Мароко. Това е може би най-старата завършваща мазилка. Съществува от 4000 години и е отстояла през времето всички свои качества – технически и естетически. Първоначално Tadelakt е използван от берберите като хидроизолация на резервоарите за питейна вода.

Преоткрит от Запада, Tadelakt е високо ценен продукт, поради дълготрайността му и естетичния външен вид напомнящ за екзотични места.

Притежава гладко покритие, по-малко лъскаво от MARMORINO Veneziano, по-дебело и с различна текстура.

Tadelakt е много издръжлива, дишаща и същевременно устойчива на вода декоративна мазилка с приложение в интериора и екстериора.

ПОЛАГАНЕ

Необходими инструменти:

Голяма маламашка, средна маламашка, мека кърпа.

Преди полагането:

Защитете работната площ облепете с лента и защитен материал над цокли и около прозорци и врати.

Да не се нанася при температури под 5°C.

Включили сме някои сравнения между модерния и античния – Мароканския метод на работа. Нека отбележим, че все по-често в Мароко се използва модерния метод на работа, който постига ефект с рафиниран, по-съвременен вид, в сравнение с по-грубия – рустикален метод, използващ примитивни инструменти не рафинирани продукти.

Полагане:

  1. Подготовката на основата е подобна на тази при MARMORINO Veneziano. Идеалната основа е нова хоросанова мазилка. Tedalakt може да се положи и върху стари основи, но задължително трябва да са обработени с грунд, за да се избегнат нежелани проблеми.

Смесете 20-килограмова кофа материал с около 6.5-7.0 л вода. След като материалът е добре смесен, може да бъде оцветен и след което се оставя да престои около половин час. Мазилката може да се полага в същия ден или следващия ден. (Материалът ще бъде подходящ за работа още няколко дни, ако се съхранява в плътно затворена кофа, далеч от източници на топлина. Въпреки това, е най-добре да го използвате в рамките на 2 или 3 дни.)

След като сместа е приготвена, първият слой, оцветен или оставен бял, се нанася с метална маламашка. (По традиционния марокански метод полагането е с инструмент, подобен на швейцарска маламашка, която оставя леко вълниста повърхност.) Оставете първият слой да изсъхне напълно (една нощ). Не забравяйте, че част от текстурата, която се е оформила в първия слой, ще бъде видима в крайната визия.

  1. Преди началото на втория слой ние Ви съветваме, както правим в инструкциите за MARMORINO Veneziano, да смените навсякъде защитната лента. Втори слой от материала в предпочитания цвят, нанесете с голяма метална маламашка.

Както и при MARMORINO Veneziano, мазилката трябва да се полага върху цялата повърхност, докато се изгладят всички недостатъци, оставени от маламашката, като се има предвид, че всички неотстранени на този етап недостатъци ще останат видими в крайната повърхност. Ако желаете напълно гладка повърхност, минете изцяло с гъба.

  1. Оставете да изсъхне малко, докато мазилката загуби блясъка си с изпаряването на водата. На някои места ще забележите леко изсветляване на цвета. В този момент можете да нанесете трети слой, като използвате същия материал и същата голяма маламашка (ако предпочитате може и по-малка). Най-важното е да използвате маламашка с остри ръбове. Нанесете тънък слой, притискайки, така че третият слой винаги да се занулява.

Минете по повърхността многократно, като движите маламашката в различни посоки, докато постигнете желания финал. Ако се появят мехурчета по време на този етап, ще трябва да изчакате още малко преди последния етап на полиране. Тогава е препоръчително за полирането да използвате пластмасова маламашка. При традиционния марокански метод на полагане полирането се извършва с гладък камък, който със своята кръгла форма позволява на специалиста да следва вълнообразната повърхност, създадена в предходните слоеве с швейцарската маламашка.

Препоръчваме Ви да ползвате нашата услуга „Обучение на майстори”.

Защита на мазилката от замърсяване

Когато Tadelakt е вече напълно сух (обикновено след един или повече дни), мазилката може да бъде защитена със специален марокански сапун направен от зехтин (същият, който се използва в обществените марокански бани). Сапунът се нанася в състоянието, в което е или разреден в съотношение не повече от 1:1 с вода. Тъй като този сапун е много тъмен, Ви съветваме при светли цветове да го нанасяте разреден, за да избегнете промяна в цвета. Обикновено се полага с метална маламашка, като повърхността се трие, докато се абсорбира напълно. Излишният сапун може да бъде отстранен с помощта на кърпа след около 10 минути.

Забележка: За да се получи много силна и трайна защита срещу вода, ние предлагаме преди полагането на „марокански сапун” да се нанесе водоустойчив продукт, като нашия Hydrocalce.

Разход: 2 – 2,3 кг/м2 (варира в зависимост от основата и ефекта)

Опаковки: 18кг

Цветови каталог

* Вариация в цветовата гама е възможна вследствие на различните настройки на мониторите.

Меню