MARMORINO VELVET е една от най-елегантните декоративни мазилки на основа вар. Предоставя разнообразие от естетични възможности. Леко грапава, непрозрачна, нежна на допир с типичната за велура светлосянка. Кадифения й вид, имитиращ фин велур, се постига благодарение на високото съдържание на целулоза и микрофибри в мазилката. Това я прави и много издръжлива, еластична и следователно устойчива на напукване с приложение в и интериора.

ПОЛАГАНЕ

Необходими инструменти:

Голяма маламашка, средно голяма маламашка, пластмасова маламашка, гъба.

Преди полагане:

Защита на работната площ: Уязвимите места, като цокли, детайли около прозорците и вратите и други, е необходимо да са добре защитени с хартиено тиксо и защитни материали.

Нанасяне на грунд:

Един слой „Кварцов грунд“ се нанася с валяк или четка, равномерно и върху чиста повърхност и се оставя да изсъхне напълно (3-5 часа). Необходимо е да се нанесе грунд на всички основи с изключение на хоросанови мазилки. Те имат сходен състав с MARMORINO Velvet.

Подготовка на материала:

След отваряне на опаковката на MARMORINO Velvet, отстранете излишната вода на повърхността и разбъркайте за около 30 секунди с помощта на електрическа бъркалка, докато се хомогенизира. Не забравяйте, че варта губи вискозитета си, след като се разклати. Ако материалът след разбъркване е в течно състояние, оставете го да почива 6 до 8 часа, преди да го използвате.

Препоръчваме Ви да ползвате нашата услуга „Обучение на майстори”.

Полагане:

Помнете, че трябва да имате силно осветление успоредно на стената, върху която работите. Добре е то да бъде разположено в единия край на стената (обикновено от страната на постоянните източници на светлина, например прозорец). При нанасянето на втора и трета ръка светлината трябва да се мести периодично, за да се избегне бързото изсъхване на стената на едно място от топлината на лампата.

Да не се прилага при температури под 5°C. Уверете се, че работната среда не е прекалено влажна или топла, за да се избегнат проблеми с нанасянето на мазилката.

  1. Основен слой: Нанесете тънък, равномерен слой MARMORINO Velvet по цялата повърхност с метална маламашка. Избягвайте да правите твърде много ръбове и я оставете да изсъхне напълно (6-8 часа). Първият слой може да бъде бял, дори ако планирате да имате цветен завършек. Ако крайният цвят трябва да е тъмен, най-добре е след първата ръка да отстраните хартиеното тиксо и да залепите ново. В противен случай, е възможно да се вижда ивица от белия материал, когато махнете лентата. Затова отстранете лентата и залепете новата 1-2 mm по-далеч от първоначалната позиция на лентата.
  1. Втори слой: Ако нанасяте втори слой възможно най-равномерно с метална маламашка, ще получите малък или почти никакъв ефект на насищане, ако го нанасяте неравномерно, като оставяте участъци с повече материал, до такива с по-малко, ще получите красив ефект на светлосянка, особено при тъмните цветове.

Като алтернатива за увеличаване ефекта на нежен естествен велур, може да навлажните леко и равномерно стените, точно преди полагане на втория слой. Някои участъци ще поемат повече влага в сравнение с други, което ще доведе до редуване на гладки и грапави области след финалната фаза на циклене.

При полагането на втората ръка се уверете, че ръбовете на маламашката са чисти и без несъвършенства. Ръбът може да се почиства с шкурка P 360. Обикновено вторият слой се нанася върху цялата повърхност преди прилагането на трети слой. При големи повърхности в горещи и сухи условия може да се наложи да има втори човек, който да започне да полага третия слой, докато първият завършва втория слой.

  1. Трети слой трябва да се нанесе преди вторият да е напълно изсъхнал. Стената е готова за него, когато водата на повърхността е абсорбирана, но мазилката все още изглежда леко влажна. Процесите на свиване, които обикновено се наблюдават при продуктите на варова основа, трябва почти да са приключили. При идеални стайни температури това се случва след около 15 минути, времето, което е необходимо за полагането на втория слой на средна по големина стена .

При нанасянето на третия слой не се изискват никакви специални мерки, тъй като той ще се заглади почти веднага със суха гъба.

  1. Заглаждане със суха гъба. Трудно е да се каже колко време е нужно да изчакате преди да използвате гъбата. В зависимост от попиващите свойства на стената и температурата. Ще познаете, че мазилката е готова за заглаждане с гъба, когато започнат да се оформят изпъкнали ръбове. Обикновено мазилката трябва да бъде достатъчно влажна, за да може да се изглади повърхността, търкайки с гъбата в противоположни посоки. Това ще запълни вдлъбнатините и ще изравни релефните ръбове без да оставя следи по стената.

Гъбата трябва да се почиства периодично от излишния, натрупал се материал, като внимателно изстържете повърхността й на ръба на метална маламашка и след това върнете излишния материал в баката, за да бъде използван отново по-късно.

  1. Преди да изсъхне напълно, загладете стената с пластмасова маламашка с гладки, заоблени ръбове. Отново, чрез наблюдение ще усетите кога да изпълните тази фаза. Все още е твърде рано да използвате пластмасовата маламашка, ако в мазилката остават драскотини и твърде късно, когато не сте в състояние да изгладите неравностите, останали след минаването с гъба.

Пластмасовата маламашка трябва да се притиска почти успоредно на стената (с ъгъл 25-30 градуса) и да се движи в различни посоки, за да се избегне образуването на ръбове. Препоръчително е да използвате по-силен източник на светлина успоредно на стените, когато изглаждате повърхността, за да се открият несъвършенства, които е възможно да се създадат по време на движение на маламашката по повърхността. Стената е готова, когато добие лъскавост. Особено при по-тъмни цветове, ще забележите, че най-гладките участъци стават най-тъмни.

  1. Отстранете всички предпазни ленти и защитни материали преди мазилката да е изсъхнала напълно, за да избегнете отчупване и напукване по ръба. Тиксото може да бъде отстранено непосредствено преди последния етап, в който използвате пластмасова маламашка.

Разходна норма: 1,7 kg /m² (варира в зависимост от основата и ефекта)

Опаковки: 1 kg / 8 kg / 24 kg

Материала дава възможност за постигане разнообразни ефекти:

*MARMORINO Velvet с восък

След като мазилката е напълно суха, може да засилите цвета с нашия натурален пчелен восък на водна основа „Natural Bee’s wax”. При тъмно оцветена MARMORINO Velvet, оцветете и восъка, т.к. восъка е с естествен светъл цвят и малките вдлъбнатини по повърхността на мазилката ще побелеят леко. Восъкът може да се оцветява в почти всеки цвят, което Ви позволява да получите и специални ефекти от антична патина до артистичен вид със силно визуално въздействие. Също така, ще можете да измените цвета на мазилката дори и след време. За да направите восъка по-светъл, просто добавете нашата „Бяла прахообразна боя“; за да стане по-тъмен, оцветете го с цвят по Ваш избор. Препоръчително е винаги да изпробвате цвета на мостра или на част от стената, която не е толкова видима.

Нашите восъци с метален блясък или перлен ефект (Pearl cream; Glitter Cream) също може да бъдат използвани за постигане на още по-загадъчни ефекти.

*Ефект Damasque

Ефект Damasque се получава чрез нанасяне на много дебел втори слой на MARMORINO Velvet и минаване веднага по него с напълно плоска, метална маламашка в хоризонтална или вертикална посока. Полученият по този начин релеф, следва се притисне леко с пластмасова или метална маламашка още преди да е изсъхнал.

Други ефекти

Може да използвате метална вместо пластмасова маламашка в крайната фаза на процеса на изглаждане, оставяйки тъмни следи върху готовата повърхност. Този ефект се използва най-вече върху тъмни повърхности.

За да постигнете усещане за кадифена на допир мазилка, може да минете леко по повърхността (след 48 часа) с шкурка P 220-360 и след това изчеткайте праха. Това изкарва на повърхността целулозните влакна.

Защита на MARMORINO Velvet

За интериора:

  1. Защитете покритието с натурален пчелен восък „Natural Bee’s wax”. За тъмните цветове го оцветете в същия цвят на мазилката.
  2. Нанесете нашия акрилен восък „EpoFloor”, който гарантира хидроизолация и защита срещу всички видове замърсявания. На разположение са три вида: матов, средно гланцов и гланцов. Нанесете „EpoFloor” разреден с до 100% вода, за предпочитане със спрей или четка.

За екстериора: За максимална защита от вода използвайте продукта ни „Hydrocalce”, специално разработен за мазилки на варова основа.

Най-практичният начин за почистване на естествени покрития без защитен слой е с бяла гума или шкурка (P 220-320). Замърсените места се почистват много лесно, като се изшкурят и изчеткат от праха.

Цветови каталог

* Вариация в цветовата гама е възможна вследствие на различните настройки на мониторите.

Меню