Какви са преимуществата на варта и глината в строителството?

Глината и варта са широко разпространени естествени материали в строителството и хиляди примери от българската и световна архитектура свидетелстват за това. Лесната достъпност на тези натурални материали, ги прави едни от първите използвани от човека, още при древните цивилизации. В България, до средата на 20-ти век, глината се е използвала, основно като свързващ разтвор за каменна зидария и като мазилка, наред с варта и предимно в комбинация с камък и дърво. Преоткрита е като модерен материал по време на първата петролна криза през 1973 година и чертае много възможности за употреба. Глината безспорно е интересна алтернатива, а термичните й качества я правят изключително желана за приложение в екологични, биоклиматични, енергоефективни сгради. В комбинация с други естествени материали – дърво, вар, слама, коноп, предоставя възможност за направата на съвременни красиви, комфортни и здравословни жилища. Преимуществата на варта и глината са сходни, с някои малки разлики. Въпрос на предпочитание и вкус.

Основни свойства и преимущества на глината

 • Леснодостъпна. Енергоспестяваща (има изключително кратък производствен цикъл), с нисък въглероден отпечатък в глобален план и лесна за рециклиране.
 • Природен нагревател и енергийно ефективен строителен материал. Акумулира енергия (плътността ѝ е сравнима с тази на камъка (1800-2200кг/м3) и поради това може да регулира термичните разлики между деня и нощта, което осигурява по-нисък разход на енергия за отопление и охлаждане.
 • Регулира влажността – поема голямо количество влага и след това я отдава обратно в помещението. Така подобрява комфорта на обитателите и предотвратява появата на конденз и мухъл.
 • Устойчива (материал, който не гори, често предпазва дървените конструкции от пряк допир с огъня, както и от насекоми). Има дълъг период на експлоатация с минимална и лесна поддръжка. Характеризира се с висока якост, здравина и устойчивост на изтъркване.
 • Жив материал, създаващ уют с жива атмосфера, спокойна визия в хармонични, природни цветове. Красива на вид, приятна на допир и безвредна за работа и употреба.
 • Не съдържа и не отделя ЛОС (летливи органични съединения) или други вредни емисии във въздуха, който дишаме. Много подходяща за хора с алергии и дихателни проблеми.Ограничава въздействието на електромагнитни полета в определена степен.
 • Шумоизолатор (при определени условия), подсигурява спокойствие и комфорт.
 • Подходяща за интериор, екстериор (при определи условия) и под. А също и при реставрации, например църкви, стари къщи и пр.
 • Глинените мазилки са изненадващо лесни за нанасяне. Нужна е по-малко подготовка, което спестява средства и време от отпадналите операции. А ако финала не е очакваният, лесно може да се коригира. Без фира.

Варта, под формата на мазилки и бои също е ценен и лесно приложим естествен материал. Някои от основните предимства и свойства са свързани с добрата паропропускливост и силно отворената й микроструктура, здравина, хигиенни и естетически качества.

Основни свойства и преимущества на варта

 • Варовите декоративни мазилки се вписват във всеки стил. От уютна семплост, през комфортна неутралност, до стилен акцент или впечатляващ лукс.
 • Естетика и запомняща се визия в изобилие от ефекти и елегантни цветове. Красиви на вид и приятни на допир. Гарнирана уникалност на изпълнението и стиловото многообразие, с неповторимо усещане за уют и комфорт.
 • Много успешно заместват/имитират фризове, тухлички, естествен камък – мрамор, травертин и т.н. Могат да се направят върху кръгли колони и други по-особени архитектурни форми.
 • Варта е естествен антисептик. Възпрепятства развитието на плесен и мухъл, осигурявайки антибактериална, алкална среда
 • Най-подходящ материал за хора с алергии и дихателни проблеми. Без съдържание и отделяне на ЛОС (летливи органични съединения) и други вредни емисии във въздуха, който дишаме.
 • Натуралните варови мазилки имат дълъг период на експлоатация с минимална и лесна поддръжка. Характеризират се с висока якост, здравина, устойчивост на изтъркване. Варта с времето става все по-здрава.
 • По правило варовите мазилки са по-меки и не дотам крехки в сравнение с циментовите, като същевременно под натоварване работят заедно с еластични материали значително по-добре и образуват много по-малко пукнатини. В допълнение, имат способността да се „възстановяват” сами, така, че фините, тънки пукнатини се затварят от само себе си в резултат на постепенно запълване при карбонизирането на калциевия оксид.
 • Изискват по-малко подготовка, като така се спестяват средства и време от отпадналите операции. Варовите декоративни мазилки са подходящи за приложение при реставрации, например църкви, стари къщи и съчетават отлично традициите с иновативното.
 • Варовите декоративни мазилки са изключително подходящи за интериор, екстериор и бани.
 • И не на последно място, варта, също като глината е леснодостъпна, с нисък въглероден отпечатък в глобален план и лесна за рециклиране.
 • Изборът на натурални, мазилки от вар и глина е равнозначен на вълнуващо, различно усещане за комфорт, спокойствие, хармония и удовлетвореност.

Автор: арх.Ива Делова
Източници : Земно строителство, арх.Варвара Вълчанова
Архив АСЕМ : Иван Енев – разработка за глинени и варови мазилки

Предишна публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 26 – 27 февруари 2020
Следваща публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 27 – 28 май 2020

1 коментар. Leave new

 • Силно съм впечатлена от статията! Искам да се науча! Трябва ли предварителен опит?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню