Еко интериори

Интериорният дизайн през 2020 г се отличава с по-екологични и устойчиви решения. Грижата за природата и за човека е в основата на еко концепциите, които намират своето изражение в създаването на жилищни и обществени пространства.

За да гарантират функционалност, красота и стил, но без вредните последици за природата и с грижа за здравето и комфорта на човека, интериорните дизайнери и архитектите се възползват от постиженията на индустрията, която предлага нови еко материали, но в същото време се обръщат и към традиционни стари практики, съчетавайки ги с изискванията на модерния свят.

Използването на естествени материали е все по-разпространено и налагащо се в интериорния дизайн. И с все по-голямо разбиране за важността на естествената светлина, балансираната влажност на въздуха и използването на естествени материи подхождаме към създаването на нашите домове, работни пространства, местата за хранене и забавление. А темата за рециклирането и даването на „втори живот“ на мебелите не е просто икономически изгоден подход, а философия, която е широко споделяна.

Еко концепцията в интериорния дизайн и архитектурата не е мода, а устойчива тенденция, която следват и развиват във времето не само професионалистите в бранша, но и инвеститорите. Иновациите в тази посока генерират нови продукти с бъдеще, а дизайнерските решения – нова посока в мисленето и поведението на поколенията.

Еко тенденциите, приложението на естествените материали, еко продукти и технологии в интериора с грижа за здравето и природата бяха акценти в августовското издание на Клуб на дизайнера – „Еко интериори“. В дискусията участваха интериорният дизайнери Николета Видинова, Иван Боров – 3dea, и Николай Русанов – управляващ партньор в Brezza Di Colori, домакин на събитието. Модератор бе Сергей Стоянов – който сподели своя път към еко философията – личен и професионален в лицето на Green Deli Cafe.

Организатори и гости имахме изключителното удоволствие да разговаряме с тях, защото, за тях еко темата е важна не само като професионалисти, но са дълбоко убедени като хора, че това е бъдещето, което заедно трябва да създаваме чрез личния си пример и според професионалните си компетенции и възможности. Те са категорични, че отношението към екосъобразния начин на живот не може и не трябва да остава до вратата с щракването на ключа, то е навън, в отношението ни към всичко, което ни заобикаля. Да си еко не е тенденция, а култура.

За да е еко, един материал трябва да отговаря на няколко основни харакетристики, всяка от които издържа в един цикъл,  изясни в началото на дискусията Николета Видинова. Николета е завършила магистратура в IED Барселона – Интериор на търговски обекти, където получава прецизна информация относно характеристиките на различните материали и днес ги споделя със своите колеги и клиенти.

Ето пътят, който минават материалите и по който съдим за тях дали са еко съобразни:

  • добив
  • преработка
  • транспорт
  • дълготрайност
  • какво се случва след края на живота му – дали се разгражда, рециклира и т.н.

Когато имаме информация за тези отделни компоненти, можем да определим един материал дали е еко или не.

Николета сподели и малко позната информация за консумираната енергия при производството на материалите:

Индекс за енергоефективност: Енергия, консумирана при производството на килограм материал = килограми CO2, освободен в атмосферата за добиването на 1 килограм продукт

Продукт MJ/Kg
Камък (камък, пясък, чакъл и др.) 0,1
Керамика 2,8
Масивна дървесина 3
Гипс 3,3
Обработена дървесина (слепвана, многослойна) 5
Цимент 7,2
Асфалт 10
Ламинирани плоскости от дървени частици 14
Стъкло 19
Изкуствени бои (латекс) 20
Стомана 43
Полиуретан 70
Полиетилен 75
PVC 80
Мед 90
Емайлираща боя 100
Екструдиран полистирен (стиропор, традиционната изолация) 100
Неопрен 120
Алуминий 215

От 7 години Николета Видинова работи в сферата на интериорния дизайн в България с проекти в разнородни области – от жилищен, до различни видове обществени интериори: хотелски, спа, бар и др. концептуални проекти. Eмблематичен проект от потрфолиото й е Еко-селище от къщи за настаняване в СПА-комплекс Белчински извор, с. Белчин. Къщите са характерни с еко материалите си – изцяло от дървена конструкция, външните зидове са от конопени тухли с дебелина 40 см, интериорът е издържан изцяло с вароконопени мазилки, дъб масив – за мебелите, конопени въжета, юта и др. Инвеститорът на проекта се е обърнал към нея убеден в добавената стойност на еко интериора.

Екологията не трябва да е тренд, а култура, категоричен е Иван Боров. И ако инвеститорът иска да инвестира, ще вложи в еко, ако иска просто да похарчи пари, ще плати за каквото и да е.

Иван е интериорен дизайнер, проектант, основател на студио 3DEA – компания, която гледа към интериорния дизайн  през призмата на природата. Студиото основава след завръщането си от Италия, където завършва интериорен дизайн и специализира сценография на събития в IED Milano и работи за гигантите Molteni & Co и иноваторите Rimadesio.

След повече от седем години в интериорния дизайн обаче Иван Боров решава да насочи мисълта и усилията си в друга посока на дизайна – създаването на нови функционални продукти от рециклирани материали.  А именно – паве от рециклирана пластмаса. Това е, на което дизайнерът смята да се отдаде в бъдеще.

“Когато човек се разхожда по улиците на София, те изглеждат много по-добре за колите от колкото за пешеходците. Само че всеки един от нас е пешеходец в един момент, независимо дали ползва кола, градски транспорт, колело или др.

Един ден ми се наложи да бутам детска количка, тогава разбрах, че проблемът е голям, не мога да си представя какво е за хората в инвалидни колички.  Защото настилките се ронят, тротоарите са на дупки или са много неравни.

Има и още един проблем, който не е само в София, а е в целия Свят, това е проблемът с пластмасовите отпадъци. Като започнах да правя проучване на проблема, осъзнах, че няма вечно да бутам бебешка количка, но 20 поколения след мен ще трябва да се справят с памперсите на бебето в количката, които аз съм използвал и не съм рециклирал. И памперсите са само един пластмасов отпадък. (500 години са нужни за разграждането на 1 памперс).

Не мога да опиша с думи колко голям е проблемът с пластмасовите отпадъци. Затова реших да предприема действия. Затова и разработих павета от пластмасов и строителен отпадък, с които да се настилат площади и тротоари.

Един ден си представям да ходя по улиците на градове или села, павирани с техния пластмасов и строителен отпадък – защото това са два отпадъка, които могат да се намерят почти във всяко населено място по Света.

Както е казал Ghandi “Be the change you want to see in the World.” – разказва Иван.

За Иван Боров еко темата е нещо много повече от това човек да мисли за себе си. Трябва да мислим за нашите деца, казва той. За него интериорът е една много малка част от глобалната еко картина на бъдещето на света и на човечеството. Ако мислим истински за екосъобразен начин на живот, е нужно да отворим очите си за много повече неща около нас.

Но преди всичко, за да променим нещо в света около нас, трябва да започнем от самите нас, казва Сергей Стоянов, който участва в събитието в качеството си на инвеститор и като модератор на дискусията.

Сергей е човекът, който развива бранда Green Deli Cafe, познат с 10 заведения в София и офис кетъринг дивизия. Учил в Лондон, живял също в Никозия и Москва, пътувал в много страни и сравнява отношението към екосъобразния начин на живот между тях. Баща е на три деца, които възпитава в разделно събиране на отпадъци и грижа за здравето и природата.

В Green Deli Cafe залага не само на хубавото кафе, отлична храна и комфортна обстановката, но и на цялостна еко концепция. 90% от продукцията е собствено производство, приготвена от нейните готвачи, сладкари и баристи. 100% ръчно направена, от подбрани продукти, включително и био продукти и без използването на консерванти, оцветители и подобрители на вкуса.

Green Deli Café има въведени множество „зелени“ практики, сред които са енергоспестяващо осветление, кафе машини, конвектомати и котлони, водоспестяващи кранове за вода и разделно събиране на отпадъците. Също така предлага чаши, чанти бутилки за вода, за многократна употреба.

Най-новото място, където Green Deli Cafe посреща своите клиенти е в Сграда 15 в Бизнес Парк София. Проектирана от „A&A Архитекти” сградата съчетава традиционните за БПС елементи и съвременните архитектурни тенденции в офис пространството и устойчивия дизайн; LEED Platinum сертифицирана – най-високото ниво в рейтинговата система LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) за проектиране, изграждане и експлоатация на зелени сгради.

Това доказва значимостта на цялостната концепция, единната визия, която дават отделните компоненти.

И ако тук говорим за един мащабен проект – голяма офис сграда, то Николай Русанов, управляващ партньор в Brezza Di Colori, ни увери, че да живее в еко издържан дом е по възможностите на всеки човек. Brezza Di Colori е продуктова компания, която предлага натурални, декоративни бои и мазилки от вар и глина, устойчиви във времето като качество и като дизайн. Продуктите са пряко свързани, както с естетичната визия, така и с качеството на микроклимата в пространствата.

„Живеем уж здравословно: храним се внимателно, медитираме, тренираме, почиваме, но малцина от нас се замислят в каква среда живеят.” – казва Николай. Опитът му показва, че хората, които си поставят варови мазилки, са два типа: алергични или четящи. Едните го правят по предписание от лекар, другите – след като са прочели за качествата на варта. А на въпроса му към хората, които вече са изградили варови мазилки, какво се е променило, всички отговарят, че вече няма миризма в домовете им. „Това е така, защото няма бактериални процеси.”.

Темата за еко интериорите ще намери своето продължение и в следващото издание на Клуб на дизайнера на тема „Интериор на детска среда“, което ще се проведе на 23 септември в Академия „Никола Тесла“ в София.

Следете събитията на АИДБ и на https://www.facebook.com/aidb.bgOfficial.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Ива Лазарова

https://www.facebook.com/ivasunphotography
Предишна публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 23 – 24 септември 2020
Следваща публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 28 – 29 октомври 2020

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню