Домът е по-здравословен с мазилки от вар

Случвало ли ви се е да нощувате в стара къща в Родопите, в Копривщица, в Панагюрище? Ако да, е сигурно, че на следващия ден сте по-бодри и по-жизнени. А и най-вероятно сте се наспали по-бързо от обичайното. Тайната се крие в един от материалите за градежа – варта.

Има я в някогашните къщи у нас, в останките на хиляди години в Италия, Египет, Мароко, като навсякъде е доказала устойчивостта си, но не само.

Стените дишат и не миришат, а алергиите си отиват.

 

Рядко си даваме сметка, че средата в дома ни може да ни разболява, най-вече заради материалите, които са вложени. Например стените са тези, през които той диша. Да, именно “диша”, но само, ако са обработени така, че това да е възможно. Широко достъпните латексови бои запечатват повърхността, докато варта управлява влажността и поддържа здравословно ниво от 50-60%. Тази пропускливост минимализира риска от развитие на плесен и мухъл. Варта е мощен антисептик заради високата си алкалност и освен това филтрира въздуха в помещенията, премахвайки неприятни миризми.

Алергиите са от болестите на модерното общество и сред “виновниците” за тях са химическите вещества край нас, например в стенните покрития, отделящи летливи органични вещества. При варта съставките са натурални и рискът е минимализиран, а в повечето случаи алергиите просто си отиват, защото домът вече е здравословен.

Издържливост и бриз от цветове

Днес варосаните стени не са онези, които оставят бяла следа при докосване, защото има начин да се превърнат и в произведения на изкуството. Вариациите на текстури са по желание на клиента, а тези на цветовете дават усещане за елегантност, като естествения бриз в природата.

„Брезза ди Колори” е фирмата, която знае как  с натурални мазилки от вар да подобри биологията на всяко помещение, защото ги създава. В шоурума на компанията има изобилие от мостри, но за всеки, който не може да си представи как избрания вариант би се вписал на практика в помещението, може да се изготви преносима мостра.

За нанасянето на варова мазилка не се изисква предварителна обработка на повърхността, а процесът е безпрашен, оптимизиран и лек. При необходимост екип на „Брезза ди Колори” оказва съдействие чрез консултация за изпълнението или с насочване към проверени и доверени майстори.

 

Предишна публикация
Практическо обучение за работа с декоративни варови мазилки: 26 – 27 януари 2022
Следваща публикация
Сам декорираш дома. Лесно е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню