Вар или латекс – какво да изберем за здравословен и уютен дом?

Обновена: 16.01.2023 г.

Да слагаш вар е демоде, да боядисваш с латекс е модерно.” – Свикнали сме много с тази максима и потъваме лесно в изобилието от цветове на латекса.

Когато загърбваме обаче старите технологии и естествени материали, поради незнание се лишаваме от много от ползите им.

Замисляли ли сте се например, защо в старите родопски къщи не мирише на мухъл и хората там са дълголетници? Една от причината е не само в чистата природа, но и в чистите домове, в които живеят. За родопските, а и за всички къщи от “едно време” са използвани прости материали като глина и вар, а те имат доказано благотворно влияние върху чистотата на въздуха в помещенията.

А питали ли сте се защо толкова много от хората, които живеят в града, страдат от алергии? Особено при децата тези прояви са истинска епидемия. Причината отново се крие в това, с което сме изградили и обзавели домовете си, защото широко достъпните интериорни бои и мебелни лакове са на основата на химически съставки, които силно замърсяват въздуха и отделят вредни за здравето вещества.

Това са т.нар ЛОС – летливи органични вещества с доказано вредно дългосрочно влияние върху здравето ни. Причиняват обриви, затруднено дишане, замайване, лоша концентрация, главоболие.

 

Цената , която плащаме?

Съвременното строителство наложи латекса, като най-масов избор в интериора. Използването на латекс се рекламира като достъпно, с голям избор на цветове и лесно за боядисване! Обаче..!!! В рекламите се пропуска първичната обработка на повърхностите, а това са досадни и скъпи процеси, включващи грундиране, многократно шпакловане, шлайфане и чак след  тази обработка на основата се полага латексовата боя в няколко слоя! Тези процеси са от изключително значение за крайния вид на помещението, заплащат се отделно на майсторите и отнемат доста време и средства.

Здравословната алтернатива са натуралните мазилки от вар!

Технологията им на нанасяне е оптимизиран процес, при който се съкращават  значителни разходи за труд и материали, а крайната стойност на практика остава същата като при боядисване с латекс.
Но дали не бихме могли да получим за парите си повече качество, здравина и естетичен ефект, като използваме варови мазилки?
Вижте сравнение между латекса и варта и преценете сами:

 

Здравословност

Варовите мазилки създават антибактериална среда, която възпрепятства развитието на плесен и мухъл. Високата алкалност на варта я прави мощен антисептик с висока хигиеничност!

За разлика от варта,  латекса е предразполагаща основа за развитието на различни микроорганизми. Също така е доказано, че повечето бои отделят до две години след нанасянето им летливи канцерогенни съединения (ЛОС).

Паропропускливост

“Дишането” на стените е особено важно, за да се поддържа оптимална влажност на въздуха. Така се намалява до минимум  рискът от образуване на плесен и мухъл, както и се подобрява качеството на въздуха, който дишаме.

Латексът е известен със своите “запечатващи” качества, докато варта управлява влажността и поддържа здравословно ниво от 50-60% .

Издръжливост и поддръжка

Латексът се нанася на тънък слой и е лесно нараним, докато при варта покритието е дебелослойно и има изявена механична якост. С времето варта става все по-здрава и при нужда може да се почиства и реновира безпроблемно!

Нанасяне и изпълнение

Преди боядисване с латекс стените трябва да се грундират, шпакловат и изшкурят до гладкост, което е свързано с много прах и часове труд. Изпълнителите  често са неподготвени и резултатите са плачевни! Нанасянето на варова мазилка е безпрашно, а процесът е оптимизиран и лек. Предлагат се консултации и обучения,  които подкрепят работния процес и гарантират професионално изпълнение!

Естетика

Латексът е еднотипен и макар и да съществува в хиляди цветове, има изкуствена визия. Съвременните варови мазилки и варови бои притежават впечатляваща визия и стилистика, която създава желаната от вас атмосфера и разнообразие.

Абсорбция

Варовите мазилки въздействат благоприятно, като филтрират въздуха в помещенията и премахват неприятни миризми. Също така улавят вредното електромагнитно излъчване от уредите, докато тънкото латексово покритие на стените изобщо няма тази способност.

Варовите мазилки са съчетание от ефективността на материала, неговата безвредност и нуждите на съвременното общество. Следващият път, когато решите да обновите дома си, помислете дали е важно за вас да живеете в здравословна, естетична и екосъобразна среда, дали държите на здравето си и на високото качество на живот и изборът между латекс или варова мазилка ще се наложи от само себе си.

Предишна публикация
Какво е микроцимент? Очаквания и възможности
Следваща публикация
ДЕКОРАТИВНИ МАЗИЛКИ: Да изградим съвършен стил и уют в дома

4 коментара. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.

Меню