SETA е много елегантна декоративна мазилка с ефект на Коприна. Леко грапава, матирана, с мек, преливащ перлен ефект, видим при пряко осветяване и постигнат благодарение на високото съдържание на метални частици. SETA, успешно имитира вида на коприната и способността на тази естествена материя да сияе под светлината, с типична светлосянка, от където идва и названието й. “Seta” на италиански означава коприна. Мека, нежна, изтънчена при допир, което прави ефекта й още по-въздействащ. Мазилка на база вар с приложение в интериора и екстериора. Съставена от фино филтрирана вар, мраморен прах и кварцов пясък, с подбрани по размер (0,0 – 0,4 мм) гранули, перлен – метален прах, и специални добавки.

Продуктът е бял, с възможност за оцветяване в различни цветове.

Необходими инструменти:

Голяма маламашка, средна маламашка, пластмасова маламашка, гъба.

Преди полагане:

Защита на работната площ: Уязвимите места, като цокли, детайли около прозорците и вратите и други, е необходимо да са добре защитени с хартиено тиксо и защитни материали.

Нанасяне на грунд:

Върху гладка и чиста повърхност се нанася равномерно един слой „Кварцов грунд“ с валяк или четка и се оставя да изсъхне напълно (3-5 часа).

Необходимо е да се нанесе грунд на всички основи с изключение на нови хоросанови мазилки.

Подготовка на материала SETA

След отваряне на опаковката на SETA, отстранете излишната вода на повърхността, и разбъркайте за около 30 секунди с помощта на електрическа бъркалка, докато сместа се хомогенизира. Помнете, че варта губи вискозитета си, след като се разклати. Ако материалът след разбъркване е в течно състояние, оставете го да почива 6 до 8 часа, преди да го използвате.

Полагане:

Необходимо е да имате силно осветление успоредно на стената, върху която работите. Добре е то да бъде разположено в единия край на стената (обикновено от страната на постоянните източници на светлина, например прозорец). При нанасянето на втора и трета ръка светлината трябва да се мести периодично, за да се избегне бързото изсъхване на стената на едно място от топлината на лампата.

Да не се прилага при температури под 6°C.

По време на работа се уверете, че работната среда не е прекалено влажна или топла, за да се избегнете проблеми с нанасянето на мазилката.

  1. Първи слой.

С метална маламашка нанесете тънък, равномерен слой SETA по цялата повърхност. Избягвайте да правите твърде много ръбове и я оставете да изсъхне напълно (6-8 часа). Първият слой може да бъде бял дори ако планирате да имате цветен завършек. Ако крайният цвят ще бъде тъмен, най-добре е да премахнете самозалепващата лента около врати, прозорци и первази и да я залепите отново. В противен случай, може да остане бяла ивица, когато отстраните тиксото. Затова, отстранете лентата и я заменете с нова, залепена на около милиметър от първоначалната позиция.

  1. Втори слой.

С метална маламашка нанесете втория слой неравномерно, като оставяте участъци с повече материал, до такива с по-малко. Така ще постигнете по-силно изразен ефект, особено при по-тъмните цветова. Ако нанасяте равномерно, то ефекта на светлосенките ще се изгуби или ще е минимален.

По време на работата следете ръба на маламашката винаги да е чист и без несъвършенства.

Обикновено вторият слой се нанася изцяло, преди полагането на трети слой. Но на големи повърхности, в горещи и сухи условия може да се наложи да има втори човек, който да започне да полага третия слой, докато първият декоратор завършва втория слой.

  1. Трети слой.

Той трябва да се нанесе, преди вторият да е напълно изсъхнал. Стената е готова за трета ръка, когато водата на повърхността е абсорбирана, но мазилката все още изглежда леко влажна. Процесите на свиване, които обикновено се наблюдават при продуктите на варова основа, трябва почти да са приключили. При идеални стайни температури, това се случва за около 15 минути.

Не се изисква нищо специално при полагането на третия – последен слой, който ще бъде почти веднага загладен със суха гъба.

  1. Заглаждане с гъба.

Трудно е да се каже, колко време трябва да изчакате, преди да използвате гъбата. Това зависи от попиващите свойства на стената и температурата. Ще познаете, че мазилката е готова за заглаждане с гъба, когато започнат да се оформят изпъкнали ръбове. Обикновено мазилката трябва да бъде достатъчно влажна, за да може да се изглади повърхността, търкайки с гъбата в противоположни посоки. Така ще се запълнят вдлъбнатините и ще се изравнят релефните ръбове, без да остават следи по стената.

Гъбата трябва да се почистват от време на време от излишния материал, който се е натрупал на повърхността. Внимателно изстържете повърхността на гъбата на ръба на метална маламашка и върнете излишния материал в контейнер, за да бъде използван отново по-късно.

  1. Заглаждане.

Преди да изсъхне напълно, минете стената с пластмасова маламашка с гладки, заоблени ръбове. Подходящият за заглаждане момент определете чрез наблюдение. Ако при заглаждането оставят драскотини по мазилката значи е твърде рано да го правите. И ако не можете да загладите вече неравностите, останали след минаването с гъбата, значи е пропуснат момента.

Движете в различни посоки пластмасовата маламашка, притискайки почти успоредно на стената (с ъгъл 25-30°) за да избегнете образуването на ръбове. Използвайте силен източник на светлина успоредно на стената, когато изглаждате повърхността й, за да се откривате лесно несъвършенства, които може да се създадат по време на движението на маламашката по повърхността. Мазилката е готова, когато добие лъскавост под директна светлина. Особено при по-тъмните цветове ще забележите, че най-гладките участъци стават най-тъмни.

  1. Отстранете всички предпазни ленти и защитни материали преди мазилката да е изсъхнала напълно, за да се избегне отчупване и напукване по ръба. Тиксото може да бъде отстранено непосредствено преди последния етап, където използвате пластмасова маламашка.

Препоръчваме Ви да ползвате нашата услуга „Обучение на майстори”.

SETА е материал, подходящ за постигане на разнообразни, специални ефекти.

При желание можете да защитите мазилката в интериора и/или да променяте, потъмнявате и изсветлявате, цвета й – веднага и след време. За целта използвайте нашия пчелен восък „Natural bee’s wax” – допълнително оцветен с подходящите пигменти. Препоръчително е винаги да изпробвате цвета на мостра или на част от стената, която не е толкова видима.

За постигане на още по-интересни и загадъчни ефекти при Seta, може да приложите нашите восъци с бляскав брокат (Glitter cream) или металиков финиш (Pearl Cream).

*Ефект Damasque

Ефект Damasque се получава чрез нанасяне на много дебел втори слой на SETА и минаване веднага по него с напълно плоска, метална маламашка в хоризонтална или вертикална посока. Релефът, който ще се образува по този начин, следва да се заглади леко с пластмасова или метална маламашка още преди да е изсъхнал.

*Други ефекти

Може да използвате метална вместо пластмасова маламашка в крайната фаза на процеса на изглаждане, оставяйки тъмни следи върху готовата повърхност. Подходящ ефект най-вече за тъмни повърхности.

Защита на мазилката SETA

За интериора:

  1. Защитете покритието с натурален пчелен восък „Natural Bee’s wax”. За тъмните цветове го оцветете в същия цвят на мазилката.
  2. Нанесете нашия акрилен восък „EpoFloor”, който гарантира хидроизолация и защита срещу всички видове замърсявания.

На разположение са три вида: матов, средно гланцов и гланцов.

Препоръчваме Ви да използвате матовия восък, тъй като гланцовият намалява контраста между яркостта на металния перлен прах и останалата част от материала, който е естествено матиран. Нанесете „EpoFloor” разреден с до 100% вода, за предпочитане със спрей или четка.

За екстериора: Имайте предвид, че материалът може да загуби своя перлен ефект под въздействието на слънчевите UV лъчи.

За максимална защита от вода използвайте нашия продукт „Hydrocalce”, специално разработен за мазилки на варова основа.

Най-практичния начин за почистване на мазилката SETA, оставена без защитен слой, е чрез употребата на бяла гума или шкурка (P 220-320). Замърсените места се почистват много лесно, като просто се изшкурят и почистят от праха.

Разходна норма: 1,8 кг/m2 (варира в зависимост от основата и ефекта)

Опаковки: 8кг и 20кг

Очаквайте скоро…

Цветови каталог

* Вариация в цветовата гама е възможна вследствие на различните настройки на мониторите.

Меню