MARMORINO Classic Fine е натурална декоративна мазилка на база вар с приложение в интериора и екстериора, която много успешно наподобява мрамор. Високо ценена е заради естетичния й гланцов ефект – уникален при подходящо осветяване, добра дълбочина и цвят с преливащи нюанси. Изключително подходяща за приложение в изтънчени обстановки, в хотели, рецепции, офиси, вили, домове. В банята е отлична алтернатива на мрамора и керамиката. Характеризира се с твърдост и устойчивост дори при влажни среди, като тази на Венецианската лагуна.

MARMORINO Classic Fine е съставена от много стара, отлежала, ситно филтрирана вар, мраморен прах със специално пресети и подбрани по размер гранули от 0,0 до 40 µm, вода и специални добавки.

Основен цвят бял с възможност за оцветяване по каталог с нашата „Система за оцветяване”.

ПОЛАГАНЕ

Необходими инструменти:

Голяма маламашка, средна маламашка, мека кърпа.

Преди полагането:

Защита на работната площ: Уязвимите места, като цокли, детайли около прозорците и вратите и други, е необходимо да са добре защитени с хартиено тиксо и защитни материали.

Да не се прилага при температури под 5 ° C.

Да не се прилага навън, ако стената не разполага с горна защита тип покривна козирка.

Полагане:

Помнете, че трябва да имате силно осветление успоредно на стената, върху която работите. Добре е то да бъде разположено в единия край на стената (обикновено от страната на постоянните източници на светлина, например прозорец). Съблюдавайте сянката на маламашката да ви позволява да виждате добре какво правите. При нанасянето на втора и трета ръка светлината трябва да се мести периодично, за да се избегне бързото изсъхване на стената на едно място от топлината на лампата.

  1. Нанесете слой „Кварцов” грунд с валяк или четка и изчакайте 2 – 4 часа.
  2. Първият слой може да бъде бял дори ако планирате да имате цветен завършек. Нанася се плътно с метална маламашка, като се ползват 600 g материал на квадратен метър. Целта е де се получи плътна подходяща основа за следващите слоеве.

Подменете облепващото тиксо, след като първия (бял) слой, е почти или изцяло изсъхнал, за да избегнете получаването на видими бели ивици.

  1. Вторият слой се нанася с метална маламашка, след като първия е напълно изсъхнал. Обикновено на следващия ден, като се ползват около 400 g/m² материал. При нанасянето следете повърхността да е гладка, до колкото е възможно без неравности, но не полирайте, защото това ще доведе до проблеми при завършващия слой. Необходимо да е работите леко, без да натискате твърде силно, като държите острието маламашката под ъгъл от 40°. Ако след нанасянето на втория слой не сте постигнали гладка, равномерна повърхност, е нужно веднага да нанесете още един слой, преди предния да е изсъхнал. Препоръчваме да нанесете такъв слой, особено, ако желаете да постигнете високо качество на изпълнение.
  2. Въпреки, че можете да нанесете третия слой, веднага след като предния започне да съхне, предпочитанията са той да е напълно сух, поради риск от лющене. Нанасяйте последния слой тънко, върху малки участъци до 1 кв.м с голяма или още по-добре със средна метална маламашка. Започнете нанасянето от горния ъгъл (десния се предпочита от майстори работещи с лява ръка и обратно) на стената. Нанасяйте материал с движение на маламашката едно след друго и всеки път в различна от предната посока, за да постигнете преливащ ефект. В началото на всяко нанасяне маламашката трябва да се движи по стената под ъгъл от 30-35° и по посока на мазилката, която вече сте нанесли. Докато извършвате нанасящите движения, същевременно отстранявате и излишния материал чрез промяна на ъгъла на маламашката до 40-45 °, придвижвайки се към участък, където вече сте нанесли материал. По този начин се нанася достатъчно тънък слой и се постига плавен преход между вече готовия полиран участък и този, който обработвате в момента. След време материала на маламашката ще започне да засъхва и очевидно ще трябва да го премахнете и замените с нов.

За да се получи красиво, еднородно покритие без следи от снадки е важно да нанасяте без прекъсване докато покриете цялата стена. При по-големи площи е нужно нанасянето да се извърши от повече от 1 човек, за да се направи на веднъж и да се избегне получаването на следи от застъпване.

С този последен слой пристъпете към крайното гланциране, като минавате по повърхността няколкократно с чиста метална маламашка в различни посоки. Поддържайте ръбовете на маламашката винаги гладки с помощта на P240-360 шкурка. Най-добре е, ако работят 3 души, двама от тях да нанасят материала, а третия единствено да заглажда. Преди да изсъхне, полирайте с мека кърпа.

Целта на последния слой е да се получи гладка и лъскава повърхност. Лъскавостта означава, че порьозността на материала е сведена до минимум. Трябва да се разбере, че когато материала започне да съхне, той се свива и започва да отваря микро пори. Колкото повече микро пори има, толкова по-малко лъскава ще е повърхността. Ако третия слой е прекалено тънък независимо дали поради грешка или необходимост крайния ефект може да не е много гланцов. За да избегнете това е препоръчително да нанесете третия слой на два пъти. Нанасяйки първо материал на участък от около 1 кв.м без полиране и веднага след това покривайки го с нов материал, който вече да полирате.

  1. Уверете се, че средата, в която работите не е прекалено влажна или гореща, за да предотвратите проблеми при полагането. Препоръчваме 24 часа след заглаждането на последния слой, да защитите, с нашия пчелен восък „Natural Bee’s wax”., оцветен в същия тон на мазилката. Освен, че ще защити, това и ще насити цвета на мазилката и ще тушира светлите петна.

Помнете, че с Marmorino Classic Fine, се работи с лекота, но изисква майсторство. Ако нанасянето Ви затруднява, то спрете и се постарайте да разбере каква е причината.

Препоръчваме Ви да ползвате нашата услуга „Обучение на майстори”.

Защита от замърсяване

Благодарение на много гладката си повърхност, Marmorino Classic Fine е покритие, което не задържа лесно прах.

Въпреки това препоръчваме следните защити:

В интериора: След 24 часа от направата на покритието, може да го защитите, като нанесете поне един слой от:

*Натурален пчелен восък „Natural Bee’s wax, който ще защити мазилката от вода и замърсяване и ще й придаде още по-голям блясък.

*Mareseille Soap – защита от вода, която няма да направи повърхността по-лъскава и ще предаде приятна мекота.

В екстериора;

След най-малко 48 часа и при температура 20 ° C или по-висока, защитете с безцветен, проникваща HydroCalce, разработен специално за защита на външни мазилки.

Разходна норма: 1 g/m² (варира в зависимост от основата и ефекта)

Опаковки: 1 kg /8 kg / 24 kg

Цветови каталог

* Вариация в цветовата гама е възможна вследствие на различните настройки на мониторите.

Меню