Dilavato имитира съхранила се през времето антична мазилка. Ефекта от разноцветните мраморни зърна, изпъкващи върху матираната й повърхност, я прави много впечатляваща и високо ценена. Изключително подходяща е за постигане на класически, античен вид при фасади на сгради или други повърхности изискващи това. За повече блясък, в допълнение към мраморните зърна, може да се прибави „Mother of pearl” – Седеф. Мазилката Dilavato е предназначена за употреба в екстериора и интериора. Притежава отлична паропропускливост и естествена устойчивост на мухъл.

Dilavato се предлага основно в четири цвята: бяло, бледо жълто, бледо зелено и светло червено.
Възможни са и други цветове, както и добавяне на разнообразни мраморни зърна, парченца теракота, стъкло, слюда, мидени черупки-седеф, метал и др.

ПОЛАГАНЕ

Необходими инструменти:

Голяма маламашка, средна маламашка, гъба.

Преди полагането:

Подходяща основа за нанасяне на Dilavato са варови или варо-циментови мазилки.

За нанасяне върху стари, вече боядисвани основи, изчеткайте повърхността добре и нанесете 1 слой Кварцов грунд, след това и 1 слой от мазилката LAVA. Уверете се, че старата боя няма да се отлепи при полагане на грунда.

Dilavato е в прахообразна форма и съхранена пластмасови опаковки или торби. Най-подходящо е да се смеси в достатъчно голям смесител за сухи смеси, събиращ поне 5-6 торби. Така ще получите еднородна мазилка за цялата повърхност, която ще обработвате.

Добавете достатъчно вода, средно около 4-5л на всяка 25кг торба. С малко опит ще можете да добавите точно количество за гъстотата, която предпочитате.

Не полагайте при температура по-ниска от 5°C или с относителна влажност < 90%. , както и при температури близка до замръзване или прекалено гореща. Ако температурата е висока, напръскайте стената обилно с вода преди да започнете нанасянето.

Полагане:

  1. Нанесете един слой Кварцов грунд и изчакайте да изсъхне.
  2. Първи слой мазилка: Нанесете с метална маламашка като започнете от горния ъгъл на стената. Дебелината на този слой зависи от размера на мраморните гранули, но е добре да използвате 3 кг/m2. С всяка торба (25кг), следва да покриете 8 м2.
  3. Втори слой мазилка: Можете да започнете нанасянето му, след като първия слой е напълно изсъхнал и в дълбочина. Ако е необходимо, поради висока работна температура, може да напръскате равномерно цялата повърхност с достатъчно количество вода. Нанасянето на втория слой е като при предния. Следете за плавен преход от участък в участък. Добре е при големи площи да се извършва от няколко човека едновременно – по един на всеки 10-15м2. Докато 1-2 души нанасят мазилката, трети минава след тях и я заглажда с мокра или суха гъба.
  4. Започнете първото измиване на повърхността, след като нанасянето е приключило и мазилката е започнала да се втвърдява. Уверете се, че е достатъчно втвърдена, за да не се отмие, но да не е започнала да съхне. За целта използвайте голяма гъба, добре намокрена в кофа с чиста вода. Идеята е да се отмие най-горния фин пласт от вар, за да се станат видими разноцветните мраморни зърна. След измиването оставете стената докато водата по повърхността изчезне и тя започне да изсъхва. Обикновено това отнема от 30 мин до 3 часа. При студено и влажно време, може да се наложи да изчакате и една нощ.
  5. Финалното измиване трябва да се извърши от 2-3 души, започвайки от горния ъгъл. С помощта на голяма гъба и кофа с чиста вода или маркуч, 1-2 души измиват цялата повърхност докато цветните мраморни гранули станат още по-видими. Трети човек ги следва, като следи и изплаква стената надолу от всичката вар, без да остават петна от капки.

Вариации и решения при нанасяне:

Ако нанасяте мазилката върху интериорни повърхности или някъде, където не може да използвате маркуч за водата, направете измиването ръчно с няколко кофи с чиста вода. За да поддържате чиста голямата гъба за последното измиване, изстъргвайте я периодично в ръба на кофата, където събирате мръсната вода от мазилката.

Препоръчваме Ви да ползвате нашата услуга „Обучение на майстори”.

Поддръжка на Dilavato

Dilavato е покритие, което по дефиниция става все по-красиво във времето и следователно не се нуждае от защита. Все пак ние препоръчваме, най-малко след 48 часа и при температура над 5°C да нанесете безцветен, дълбоко проникващ „Hydrocale”, разработен специално за защита на повърхността на варови мазилки от вода и замърсяване.

Dilavato се предлага основно в четири цвята: бяло, бледо жълто, бледо зелено и светло червено. Възможни са и други цветове, както и допълнителното добавяне на различни мраморни зърна, парченца теракота, стъкло, слюда, мидени черупки-седеф, метал и др. Традиционният за италианските мазилки ефект „правоъгълни каменни блокове” се прави със специален инструмент.

Меню