Мазилка от вар гони бацилите. Тя е задължителна при алергии, с нея домът диша и е здрав.

„Хората, които си поставят варови мазилки, са два типа: алергични или четящи. Едните го правят по предписание от лекар, другите – след като са прочели за качествата на варта. Едните купуват малко насилствено, другите – по желание… Когато дойде някой и каже: „Аз трябва да си направя целия апартамент във вар и в натурални продукти”, аз си викам: „Боже, този много е чел, супер…”, а той казва: „Имам непоносимост към всякаква химия и затова трябва да го направя.” За да не стигаме дотам, по-хубаво е да четем!”

Така шеговито започва нашият разговор с Николай Русанов, управляващ партньор във фирмата „Брезза ди Колори”, която предлага натурални мазилки.

Защо баба ВАРосва курника
„Баба ми навремето боядисваше курника с вар, защото така кокошките не боледуваха и всички на село варосват, защото някога, някъде далеч във времето се е доказало, че като варосаш и спираш да боледуваш. Варта е алкална основа. Когато въздухът контактува с нея, се пречиства, а микроорганизми не могат да съществуват”, обяснява Русанов.

Той обича да разговаря с хората, които вече са изградили варови мазилки, интересува се какво се е променило в живота им след това. „Всички отговарят, че… вече няма миризма в домовете им.

Това е така, защото няма бактериални процеси. Когато нещо мирише, обикновено се разваля”, казва специалистът.

Неслучайно в Древен Рим и Древен Египет, Мароко, а също и в България старите къщи (като в Панагюрище, Копривщица и др.), са изградени само с естествени материали като камък, дърво, вар и глина. „В Родопите например си лягаш уморен, но се събуждаш в 3 ч и си се наспал. Това е, ще кажете, заради планината и чистия въздух, но е и заради къщата! Когато сме в здрава среда, тялото ни се възстановява много бързо”, обяснява Русанов.

 

Нови ВАРиации
След Втората световна война строителният и индустриалният бум в Европа и САЩ води до пълна подмяна на материалите в сградното строителство. Резултатът е многократно увеличение на страдащите от алергии. Едва преди 20-30 г. обаче учените дефинират проблема, наричат го „синдром на болната сграда”. Разбират, че дом, който е „болен” – не е построен с грижа за хората, например не са използвани натурални материали, няма добра вентилация, задържа повече радон и прочие, и е въпрос на време да разболее живущите в него. Така се създава една нова наука – сградна биология. Тя дава насоки как да се изгради жилището, така че да сме здрави и да ни е комфортно.

Основните фактори за това са:

  • Светлина
  • Влажност на въздуха (между 50 и 70%)
  • Запрашаемост (Aко влажността е балансирана, прахът е малко. Ако не е, се затруднява дишането, повишава се и кръвното налягане.)
  • Звукова среда (Да не е дразнеща, да няма вторично и третично ехо, да няма много шум.)
  • Цветове (Да ни напомнят природата.)
  • Допир (Когато пипаме нещо – например мазилката, да е приятна на докосване.)

Оказва се, че според новата наука най-добри за здравето ни са старите материали, в това число мазилките от вар и глината. Технолози създават съвременни модерни вариации, които са хем полезни – като едно време, хем красиви, трайни и практични.

Многофункционални!
Варовите мазилки са и многофункционални, което ще рече, че с тях, с един и същ материал, може да се направи гланц, мат, релеф и цвят. „Аз не познавам друг материал, който да постига всички форми”, радва се Русанов. Това дава възможност на дизайнерите да творят на воля, тъй като мазилката позволява да бъде в нюанси, да има релеф, може да е сива като бетона или да е лъскава и отвътре, и отвън; може да е със слюда, която блести, или с вакса.

Брезза ди Колори” разполага с обучен персонал, който може да поставя различните видове варови покрития. Също така организира семинари и всеки, който желае, може да се научи на този майсторлък.

Който преВАРи
Най-добре е варовата мазилка да се предвиди още докато домът е в груб строеж „на тухла”. Като се знае за нея, стената се обработва по начин, по който да диша най-добре и да пречиства ефективно въздуха. При ранен избор цената на пълният комплект компоненти е най-изгоден и дори е по-евтин от класическите мазилки.

„Живеем уж здравословно: храним се внимателно, медитираме, тренираме, почиваме, но малцина от нас се замислят в каква среда живеят. А у дома прекарваме средно по 12 часа, плюс съботите, неделите и празниците!”, казва Николай.

Ако вече живеем в жилище и решим да си поставим варова мазилка, тя също ще ни е от полза, ще спре гнилостните процеси и ще се чувстваме много по-добре. Но ефектът ще по-слаб, обяснява Николай Русанов. Той съветва всеки, които планира да влезне в нов дом – да не гледа само локацията на жилището: дали има метро, пазар и училище наблизо, дали има южни стаи, колко квадрата е и колко струва, а да се замисли дали този дом е здрав, за да се чувства и той добре в него.

 

 

Меню